НОВИНИ

Земетресение с магнитуд 4,3 по Рихтер край Провадия

bnt avatar logo
от БНТ
14:30, 04.04.2022 (обновена)
7461
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Слушай новината

Земетресение със сила 4,3 по скалата на Рихтер стресна жителите на Провадия в ранния следобед. Трусът е регистриран около 14 часа и е с епицентър до село Житница. Продължил е няколко секунди. Пострадали хора няма. Няма информация и за щети. Трусът е усетен по високите етажи на жилищните блокове в района на Варна, Шумен и Нови пазар.

Най-силно трусът е усетен в Провадия и провадийските села. Църквата в село Манастир е с пропукана мазилка откъм олтара, което е всъщност е най-сериозното поражение.

Евакуирани са били хората от Община Провадия и други съседни сгради. Не се е наложило евакуация на децата от детската градина. Кметът на Провадия Жоро Илчев заяви за "По света и у нас", че трусът е усетен много силно, но за кратко.

От Националния институт по геодезия към БАН заявиха, че трусът е бил на около 3 км дълбочина.

"Земетресението от днес е от два часа българско време в района на гр. Провадия. Епицентърът е до село Житница, което е в района на Провадия. Земетресението е с магнитуд 4,3 и дълбочина 3 км. Усетено е по-силно в района на Провадия и близките населени места и съответно в района на Шумен, Варна, Нови пазар. Такова земетресение, разбира се, за хората е осезаемо, води се умерено земетресение с магнитуд 4,3, осезаемо за хората, но не може да се очаква, че ще има жертви или ще има някакви последици за сградите, срутвания или нещо от този род, обясни за "По света и у нас" Пламена Райкова - доцент в Национален институт по геофизика, геодезия и география.

По думите ѝ земетресения в региона се наблюдават, тъй като Провадия се намира в сеизмогенна зона Шабла, която се характеризира с историческа сеизмичност и съвременна.

През последните 20 години в този район са регистрирани приблизително 30 земетресения с магнитуд над 3. За по-сериозно земетресение с по-висок магнитуд или приблизително на този, който регистрирахме днес, е земетресението от 2009 г. с магнитуд 5, което беше отново усетено от хората в района, но нямаше жертви, пострадали и щети.

Има ли опасност от вторични трусове?

Този район не се характеризира с такава активност. Могат да бъдат наблюдавани няколко събития, но бъде интензивна афтършоковата поредица не очакваме, тъй като районът се характеризира със слаба афтършокова активност, допълни доц Райкова.

От земетресение с магнитуд 4,3, както е днешното, не се очаква да има материални щети. Разбира се, ако нещо вече е в много лошо състояние, вероятно може да има повреда, но да има падане и срутване на мазилки, такова нещо не се очаква, допълни доц. Райкова.

Последното по-силно земетресение в района на Провадия е било 3,7 по скалата на Рихтер през 2019 г.

По темата работиха: Даниела Цекова, Йоана Миланова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВР пита прокуратурата защо не е разкрила "теча на данни от силова структура"
МВР пита прокуратурата защо не е разкрила "теча на данни от силова структура"
Мобилни екипи продължават да ваксинират трудноподвижни лица срещу COVID-19
Мобилни екипи продължават да ваксинират трудноподвижни лица срещу COVID-19