Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Мобилни екипи започнаха да регистрират украинци за временна закрила директно в хотелите

bnt avatar logo
от БНТ
12:35, 04.04.2022
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

Мобилни екипи на полицията в Бургас започнаха да регистрират украински бежанци директно в хотелите в Слънчев бряг. Заради наплива от желаещи да получат временна закрила, досега разкритите пунктове в районното управление не можеха да поемат натиска.

В един от хотелите в Слънчев бряг има настанени над 1600 украинци. Днес в базата са мобилните екипи, които регистрират бежанците.

Вика от Одеса, заедно със сина си, миналата седмица се е редила на опашките пред полицията, за да получи временна закрила, но безуспешно заради многото желаещи.

"Разбрах, че тук в хотела регистрацията се случва много бързо, могат да се вземат документи буквално за час. Много съм доволна. Със сина ми и двамата взехме документи и сега ще можем да живеем по-спокойно тук", казва тя.

"Имаме реално удвояване на броя на регистрираните. Сривове се получиха само първоначално при самата настройка и пускане на системата в експлоатация, оттам нататък нещата вървят гладно и се надяваме близките няколко дни да приключим с регистрацията на всички настанени", казва Христо Караилиев, мениджър на хотела.

От хотела са на направили организация, така че да не се образуват опашки. Обаждат се на украинците по статиите, за да слязат за регистрация.

"От двата дни, в които са тук мобилните екипи, вече са регистрирани може би около 400 души, като до преди тяхната поява на място общо бяха регистрирани в полицията 600 от началото на процеса на регистрация", казва Ивелина Маринова, асистент-мениджър в хотела.

Всички украинци до един искат да се сдобият със статут за времена закрила.

"За работа, за престоя тук, за медицинска застраховка, за да се изплати еднократната парична помощ и за социални помощи", казва Олесия, която е доброволка.

В Слънчев бряг към момента работят общо пет мобилни пункта за регистрация, разпределени в двата хотела, където има най-много настанени бежанци.

Репортер: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кирил Петков след разпита: Обясних в детайли няколко неща
Кирил Петков след разпита: Обясних в детайли няколко неща
МВР даде на прокуратурата резултатите от проверката на кея на лесопарк "Росенец"
МВР даде на прокуратурата резултатите от проверката на кея на лесопарк "Росенец"