НОВИНИ

Четвърта поредна победа за Виктор Орбан след парламентарните избори в Унгария

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
11:35, 04.04.2022 (обновена)
Чете се за: 03:22 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Парламентарни избори в Унгария. Четвърта поредна победа за премиера Виктор Орбан и неговата партия Фидес. При обработени около 98% от протоколите тя получава над 53 на сто от гласовете на унгарците. Опозицията призна поражението си. Забележителна е избирателната активност в страната - почти 69 процента.

Парламентарни избори в Унгария - ще спечели ли Орбан четвърти мандат?

Еуфория в редиците на управляващата партия Фидес след обявяване на предварителните изборни резултати. Виктор Орбан ще бъде новият стар премиер на страната, като победата му е убедителна. Ставаше дума за съдбата на страната ни и победата ни е огромна. Може да се види от Луната и определено от Брюксел, добави Орбан. Като намекна за обтегнатите отношения между Европейския съюз и Унгария. 10-минутната му реч беше прекъсната от скандирания Виктор, "Победа" и Унгария.

"Скъпи унгарци, нека не забравяме, че не само нашите опоненти, но и нашите приятели по света направиха всичко за нашата победа. Американските ни приятели, поляците, италианците, испанците, сърбите, словаците, австрийците, които бяха с нас и ни помагаха през последните месеци. Посвещаваме победата и на тях, това не е само наша победа. Защото тук, в Будапеща, целият свят видя, че християндемократите, консервативните политици и патриотите победиха. Изпращаме послание на Европа, че това не е миналото, това е бъдещето. Това е нашето общо европейско бъдеще", заяви Виктор Орбан, министър-председател на Унгария.

Данните показват, че за проевропейската опозиционна коалиция "Обединени за Унгария", начело с Петер Марки-Зай, са гласували значително по-малко избиратели. Марки-Зай призна поражението и добави, че не може да скрие тъгата и разочарованието си.

"Направихме всичко както трябва и въпреки това резултатите показват, че след 12 години промиване на мозъци Орбан винаги може да спечели избори в тази страна. Това е оценката ми от този урок. След 12 години промиване на мозъци, работа на пропагандната машина, заглушаване на публичността и критичните гледни точки. До много хора, знаете, стига само едната страна на историята", допълни Петер Марки-Зай, лидер на опозицията в Унгария.

Акцент в кампанията се превърна войната в Украйна. В речта си от изминалата нощ Орбан критикува брюкселската бюрокрация и президента Зеленски, като ги нарече "противници".

Премиерът е известен с топлите си взаимоотношения с Москва, както и с многобройните си спорове с Брюксел.

Унгария приюти около половин милион украински бежанци, но отказва да доставя оръжие на Украйна. Вотът в Унгария беше следен от повече от 200 международни наблюдатели.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров се изкачи с позиция в ранглистата, Ига Швьонтек е лидер при дамите
Григор Димитров се изкачи с позиция в ранглистата, Ига Швьонтек е лидер при дамите
Петър Ганев за инцидента с привърженика на Пирин: Не е нормално
Петър Ганев за инцидента с привърженика на Пирин: Не е нормално