НОВИНИ

ВСС се произнася по казуса с искането за предсрочно освобождаване на Гешев

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
11:52, 04.04.2022
Чете се за: 05:20 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

Висшият съдебен съвет обсъжда допустими ли са за обсъждане по същество фактите и обстоятелствата, сочени в предложението на правосъдния министър за предсрочно освобождаване на главния прокурор.

Преди заседанието Иван Гешев подчерта, че предложението на Надежда Йорданова е политическо. Правосъдният министър отговори, че тя осъществява правомощията си по Конституция.

До момента ВСС успя да обсъди само първото от основанията по предложението на министър Йорданова - а именно събитията по време на протестите срещу кабинета "Борисов" и срещу самия главен прокурор, както и данните за това, че има осъществено полицейско насилие. И главният прокурор, и членовете на ВСС приеха, че този мотив е допустим за обсъждане по същество и на следващо заседание на ВСС ще бъде обсъден по същество. Един от аргументите, че действията и бездействията, които се твърдят в предложението на министър Йорданова, са извършени във времето, в което Иван Гешев е заемал поста главен прокурор.

В момента съдебните кадровици дискутират второто основание, а именно досъдебното производство срещу Елена Йончева, заради което беше поискан от ЕП нейния имунитет. В началото на тази година ЕП отказа да свали имунитета ѝ с мотива, че вероятно досъдебното производство е образувано по политически причини. Тук вече има съществен спор, тъй като имунитетът на Елена Йончева беше поискан от бившия главен прокурор Сотир Цацаров и според голяма част от съдебните кадровици не може за това да бъде търсена отговорност от настоящия главен прокурор.

Ето какво казаха преди заседанието главният прокурор и правосъдният министър:

"Няма политическа логика в това искане и затова единственото обяснение, което имам, надявам се да не е така, това е овладяване на прокуратурата и използването ѝ за нелегитимни политически цели. Ясно е за всеки български гражданин, който е непредубеден, че това, което се случва е координирана атака срещу съдебната власт и в частност прокуратурата, не само от изпълнителната власт, особено от някои министерства, аз не наричам това война, това си е нападение срещу държавността", каза Иван Гешев.

Гешев: Искането на Надежда Йорданова е механичен сбор от нейни свободни съждения

"Колкото до това дали изпълнителната власт се опитва да овладее прокуратурата, това е абсолютно невярно твърдение и нов опит да се измести фокуса на дискусията. Видно е, че министърът на правосъдието има конституционно правомощие да иска прекратяване на мандата на главния прокурор, както и на председателите на ВКС и ВАС. Много ясно Конституционният съд е обосновал това правомощие от гледна точка на взаимодействие между държавните власти в крайна сметка, че нито един в държавата не може да бъде недосегаем", каза Надежда Йорданова.

Правосъдният министър преди заседанието на ВСС: Длъжни са да разгледат освобождаването на Гешев по същество

Главният прокурор Иван Гешев изпрати становище във Висшия съдебен съвет, относно предложението на министъра на правосъдието. В становището се посочва, че предложението е в противоречие с Конституцията на Република България, Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс, а като цяло и с общата теория на правото, функционирането на властите и развитието на съдебната реформа.

Иван Гешев: Искат да ме сменят, за да овладеят прокуратурата, но нямат правни аргументи

То не се основава на правни аргументи, а на политически съждения и субективни заключения и на практика е лична оценка на професионалните и нравствени качества на главния прокурор от настоящия министър на правосъдието.

Обстоятелствата, въз основа на които се прави извод за наличие на основания за предсрочно освобождаване, не са свързани конкретно с действия или бездействия на главния прокурор, а по закон отговорността е лична, се казва в становището.

Предложението на Надежда Йорданова за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор беше внесено във Висшия съдебен съвет, след като Конституционния съд реши, че министърът на правосъдието има това правомощие.

В предложението си Йорданова сочи действия и бездействия на обвинител номер една, както от времето, когато той е бил редови прокурор, административен ръководител на Специализираната прокуратура, заместник-главен прокурор, така и от времето на мандата му като главен прокурор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Руските военни са обвинени в геноцид в Буча, Москва отрича
Руските военни са обвинени в геноцид в Буча, Москва отрича
Филаделфия се класира за плейофите след победа срещу Кливланд
Филаделфия се класира за плейофите след победа срещу Кливланд