НОВИНИ

Правосъдният министър преди заседанието на ВСС: Длъжни са да разгледат освобождаването на Гешев по същество

правосъдният министър заседанието всс длъжни разгледат освобождаването гешев същество
bnt avatar logo
от БНТ
09:51, 04.04.2022
Чете се за: 01:32 мин.
У нас
Слушай новината

"Решението на Конституционния съд за освобождаването на Иван Гешев потвърждава правото на министъра на правосъдието да прави подобни предложения. Длъжни са да го разгледат по същество. Иван Гешев не е предприел действия за намаляване на вредните последици, а напротив с действията и бездействията си ги е усилил", заяви преди заседанието на Висшия съдебен съвет правосъдният министър Надежда Йорданова.

Тя определи становището на Иван Гешев, че изпълнителната власт се опитва да овладее прокуратурата като невярно твърдение и го окачестви като нов опит да се измести фокусът на дискусията.

Гешев: Искането на Надежда Йорданова е механичен сбор от нейни свободни съждения

"Процедурата за избор на следващ главен прокурор е много ясна и е установена в Конституцията. В тази процедура не е посочено, че изпълнителната власт избира главен прокурор, напротив", подчерта Надежда Йорданова.

Според нея настоящият състав на Висшия съдебен съвет все повече показва неспособност да се отнесе отговорно към своите правомощия.

"Този факт обаче не може да ме откаже и аз да приема усещане за предрешеност на която и да е процедура, аз изпълнявам своите правомощия, нека пленумът на ВСС да понесе своята отговорност", каза още Надежда Йорданова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кирил Петков на разпит в прокуратурата по делото за изнудване на Божков
Кирил Петков на разпит в прокуратурата по делото за изнудване на Божков
18-годишният Карлос Алкарас спечели турнира в Маями
18-годишният Карлос Алкарас спечели турнира в Маями