НОВИНИ

Руските военни са обвинени в геноцид в Буча, Москва отрича

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
12:13, 04.04.2022
Чете се за: 03:52 мин.
По света
Слушай новината

Европейският съюз настоя за незабавно и безусловно прекратяване на войната в Украйна. Върховният представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел осъди "зверствата", както той ги нарече, извършени от руски военни в Буча.

Кадри от Буча разкриват шокираща жестокост на руската армия, Русия ги определи като фалшиви

Париж настоя за нови санкции срещу Кремъл. 410 тела на цивилни граждани са открити в предградията на Киев, от които преди дни се изтеглиха руските военни.

Информацията е на главния прокурор на страната. Според повечето европейски лидери и Вашингтон става дума за военни престъпления. Москва поиска спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН с мотива, че кадрите с тела по улиците на киевските предградия са провокация на украинския режим.

Украинските власти разрешиха на чуждестранни журналисти да посетят Буча, където телата са над 20, има открит и масов гроб.

Буча - на около 25 километра от Киев. Градът е бил дом на около 36 хиляди души, до преди малко повече от месец. Сега прилича на сцена от филм - здрави сгради няма, по улиците има изгоряла военна техника и тела. По свидетелства на френски журналисти, някои са млади, други възрастни, някои са с вързани ръце, до тях са велосипедите им.

Кирил Петков: Снимките от Буча са ужасяващи

"Не съм видял с очите си да ги убиват, но виждах как ги преследват. Руските военни заплашваха с оръжието си, казваха, че ще ни убият. Спираха коли без причина. Изстрелваха ракети по кой знае какво. Това видях", споделя очевидец.

Районът се охранява от украински военни. Те предупреждават да се внимава, защото е възможно да бъдат намерени още тела. В Буча беше и кметът на Киев Виталий Кличко.

"Ако замълчите и не предприемeтe нищо, кръвта на тези хора, разстреляни в гръб, ще бъде по ръцете ви. Трябва да спрете тази безсмислена война и геноцида срещу украинския народ", заяви кметът на Киев Виталий Кличко.

В среднощното си обръщение президентът Зеленски обвини Москва във военни престъпления, но обеща, че нито едно от жестоките деяния няма да остане ненаказано.

"Светът е видял много военни престъпления. По различно време. На много континенти. Но е време да направим всичко възможно да направим военните престъпления на руската армия последният манифест на това зло на Земята. Със сигурност ще има нови санкции. Но съм сигурен че това не е достатъчно. Необходимо е повече. И не става дума само за Русия, а за политиката, която позволи на това зло да нахлуе на нашата земя", каза президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Според Русия става дума за "постановка" от страна на официален Киев. Президентът Еманюел Макрон заяви, че заради случилото се в Буча срещу Кремъл трябва да има нови санкции, координирани между европейските партньори.

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

ПЪТЯТ НА БЕЖАНЦИТЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Адриан Андреев стартира с победа в Мексико Сити
Адриан Андреев стартира с победа в Мексико Сити
ВСС се произнася по казуса с искането за предсрочно освобождаване на Гешев
ВСС се произнася по казуса с искането за предсрочно освобождаване на Гешев