НОВИНИ

Кадри от Буча разкриват шокираща жестокост на руската армия, Русия ги определи като фалшиви

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
19:26, 03.04.2022
10683
Чете се за: 04:32 мин.
По света
Слушай новината

В 39-ия ден от войната руските сили се изтеглиха от района на Киев. Кадри от вече освободения град Буча, обаче, разкриват шокиращата жестокост на руската армия към цивилното население. Десетки тела са открити по улиците на града, съобщават чуждестранните журналисти, влезли в града. Русия отрече обвиненията във военно престъпление и определи кадрите от Буча като фалшиви.

Трети ден северозападното предградие на Киев - Буча, е под украински контрол. До преди войната, красивите борови гори в региона са притегателна сила за жителите на столицата, които искат да избягат от големия град. След седмици руска окупация, Буча е неузнаваема - няма сграда, която да не е засегната от ударите. Жителите разказват за ужаса, който са преживели.

Чуждестранни журналисти, влезли в Буча, разказват, че само на една от улиците е имало над 20 трупа. Хората са били облечени в цивилни дрехи, а някои от тях са били със завързани ръце. Местните власти съобщават, че над 300 души са погребани в масов гроб. Европейските лидери определиха случилото се като "умишлено клане" и "военно престъпление".

"Шокиран съм от чудовищната жестокост на руската армия в освободения район на Киев. В Буча е извършено клане. Предстоят нови санкции от страна на ЕС. Слава на Украйна!", заяви Шарл Мишел, председател на Европейския съвет.

"Ужасена съм от съобщенията за неописуемия ужас в районите, от които се изтегля Русия. Необходимо е спешно провеждане на независимо разследване. Извършителите на военни престъпления ще бъдат подведени под отговорност", заяви Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия.

В поредното си обръщение украинският президент Володимир Зеленски приветства освобождаването на целия киевски регион. Той потвърди и че летище Гостомел, близо до столицата, където се водят сражения от първия ден на войната, отново е под украински контрол.

"Измина още един ден, в който се отбранявахме. В който, макар и трудно, се приближихме още една крачка по-близо до мира. Мир, който никой няма да ни даде даром. Трябва да сме наясно с това. Глобалната система за сигурност се провали. Нашият мир няма да бъде резултат и от решения, направени от врага ни в Москва. Не бива да таим напразни надежди, че те просто ще напуснат страната ни. Можем единствено да си спечелим мира - както с битки, така и с преговори", заяви Володимир Зеленски, президент на Украйна.

Зеленски неколкократно е призовавал за разговор с руския президент Владимир Путин. Според него само така може да бъде сложен край на войната. Главният преговарящ от руска страна, обаче, обяви днес, че мирните преговори между Киев и Москва не са напреднали достатъчно, за провеждането на лидерска среща. Руската позиция за статута на Крим и Донбас остава непроменена. Двете страни проведоха серия от срещи, които засега остават без съществен резултат.

Рано тази сутрин Одеса е събудена от въздушни удари на руската армия. С часове над града се издигат гъсти облаци дим. Руското министерство на отбраната потвърди за атаката и допълни, че мишена са били рафинерия и складове за горива. От украинската страна съобщават, че няма пострадали хора. В ранния следобед ракети удариха и пристанище Николаев. То, както Мариупол и Одеса, сред мишените на руските сили, в опит да откъснат достъпа на украинската страна до Черно море.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фен на Пирин пострада от сигнална ракета, откараха го в болница
Фен на Пирин пострада от сигнална ракета, откараха го в болница
Едмонд Назарян спечели сребърен медал от Европейското по борба в Будапеща
Едмонд Назарян спечели сребърен медал от Европейското по борба в Будапеща