НОВИНИ

Около 50 са намерените цивилни жертви в Буча. Западът призова за нови санкции срещу Русия

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:17, 04.04.2022
Чете се за: 05:10 мин.
По света
Слушай новината

Светът реагира с възмущение на данните за масовите убийства на цивилни край Киев. След изтеглянето на руските войски от градчето Буча край столицата бяха открити тела на вързани хора, застреляни от близко разстояние, масов гроб и други признаци за екзекуции.

Мрачните разкрития накараха Америка и Европа да обмислят нови санкции срещу Русия, включително срещу нейния енергиен износ. Москва категорично отхвърля обвиненията и поиска разглеждане на въпроса в Съвета за сигурност на ООН.

Около 50 жертви са намерени след изтеглянето на руските войски от Буча, разположен на 40 километра от столицата. Украинските власти съобщават за общо 420 убити цивилни в района край Киев и разследват военни престъпления в Буча. Сателитни снимки разкриват отворен масов гроб с човешки останки.

Френският президент Еманюел Макрон нарече деянията в Буча военно престъпление, а полският премиер Моравецки ги определи като геноцид. Той предупреди, че всеки, който позволи повторение на подобна трагедия, също носи отговорност.

"Господин президент Макрон, колко пъти преговаряте с Путин? Постигнахте ли нещо? Предотвратихте ли някакви действия. С престъпници не се преговаря. С престъпниците се води борба. Никой не преговаря с Хитлер, бихте ли преговаряли с с Хитлер или с Пол Пот", попита Матеуш Моравецки - премиер на Полша.

Шарл Мишел нарече убийствата на цивилни в Буча "клане", Урсула фон дер Лайен: Ужасена съм

Германия обяви, че Кремъл ще усети последиците от събитията в Буча. През следващите дни Западът ще обсъди нови санкции срещу Москва. Берлин заговори за санкции срещу руския газов износ, Рим обяви, че няма да наложи вето на подобна рестрикция, Париж поиска наказателни мерки срещу руския петрол и въглища.

Евакуираните жители на Киев ще трябва да изчакат няколко месеца преди да се завърнат, заради мини и неизбухнали муниции в околностите, обяви Виталий Кличко.

"В Ирпин и Буча виждаме сцени на ужасите, за съжаление, това не е филм, а реалност. Цивилни със завързани ръце. Не разбирам човек, който може да направи това, но съм убеден, че подобни сцени има и в много други украински градове. Агресорът трябва да плати висока цена за живота на хиляди украинци. Няма да простим стореното в нашите градове и на нашите жители", каза кметът на Киев Виталий Кличко.

Кирил Петков: Снимките от Буча са ужасяващи

Българският премиер Кирил Петков още снощи определи като ужасяващи данните за масово убийство на цивилни в Буча. В профила си във Фейсбук той заяви, че извършителите на тези военни престъпления трябва да понесат отговорност. Брюксел обеща да бъде потърсена отговорност.

"Кремъл отново показва истинското си лице, като взема на прицел и убива цивилно население, разрушава гражданска инфраструктура, нарушава международното хуманитарно право и извърша военни престъпления. Руските власти са отговорни за тези престъпления и извършителите им ще бъдат подведени под отговорност. Правителствените и военни лидери също ще бъдат подведени под отговорност", заяви Петер Стано - говорител на Европейската комисия.

Кремъл отхвърли обвиненията, обяви, че има данни за манипулиране на кадрите и оспори календарната последователност на изнесените факти. Москва ще продължи усилията си за включване на въпроса в дневния ред на Съвета за сигурност на ООН.

"Руските сили напълно се изтеглиха от Буча на 30 март. На 31-и кметът на града тържествено обяви, че всичко е наред, а два дни по-късно виждаме тази постановка, организирана по улиците, която сега се опитват да използват за антируски цели", каза външният министър на Русия Сергей Лавров.

Съединените щати ще поискат общото събрание на ООН да изключи Русия от Съвета по правата на човека.

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

ПЪТЯТ НА БЕЖАНЦИТЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Напрежение в коалицията заради избора на управител на БНБ
Напрежение в коалицията заради избора на управител на БНБ
Русия предложи схема за плащане на природния газ от май
Русия предложи схема за плащане на природния газ от май