НОВИНИ

Напрежение в коалицията заради избора на управител на БНБ

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
18:24, 04.04.2022
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Снимка: Архив
Слушай новината

Напрежение в управляващата коалиция заради избора на управител на БНБ. Вече е ясно, че кандидатурите са две - на Андрей Гюров от "Продължаваме промяната" и на Любомир Каримански от "Има такъв народ", които бяха номинирани и изслушани в комисия. Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов определи като лъжа изявленията на двама представители на "Продължаваме промяната", че коалицията има единна кандидатура и тя е на Андрей Гюров. Премиерът днес отказа да коментира темата.

Пост на Слави Трифонов във Фейсбук потвърди, че има напрежение в коалицията за БНБ. В поста той отправя упрек към председателя на Народното събрание Никола Минчев и началника на кабинета на правителството Лена Бориславова за това, че са казали, че кандидатът на управляващата коалиция за управител на БНБ е Андрей Гюров.

Трифонов определя това като лъжа и казва, че има двама кандидати. Според него Лена Бориславова е прекрачила правомощията си с внушения и клевети по отношение на Любомир Каримански, като е казала, че той има съмнителни петна в биографията си и че ако бъде избран, може да има "второ КТБ".

Слави Трифонов завършва с думите, че трябва да пази стабилността в коалицията и публикува видео реакция на Каримански.

За мен беше изключителна изненада днешното изявление, което направи началника на кабинета на МС, това бяха внушения и опити за клевети, които аз не мога да приема и смятам, че тези опити за клевети удрят по институцията и са ултиматум към тази институция, заяви Каримански.

Любомир Каримански, ИТН: Необходимо е постът управител на БНБ да бъде издигнат надпартийно

Според Каримански е недопустимо да се казва на народните представители кой е избраникът и пита упълномощен ли е конкретен човек от името на коалицията да посочва кандидат.

Не ми е известно също така да е имало среща, на която съответните коалиционни партньори да са посочили един от двамата кандидата като фаворит. Притеснително също така е това, което се опита да направи високопоставеният служител като внушения по мой адрес, та било то и индиректно с определените клевети, очертани в изказването, допълва Каримански.

Каримански намира за важно да се запази професионалното ниво на разговор от изслушването в комисията.

Изслушаха кандидатите за шеф на БНБ в бюджетна комисия

Премиерът Кирил Петков днес не отговори на въпросите за кандидатите за БНБ, както и какво и дали това е била една от темите на коалиционния съвет снощи.

От БСП и "Демократична България" отказаха да коментират надпреварата за управител на БНБ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От нашите пратеници: Втори мандат за Вучич при 60% избирателна активност в Сърбия
От нашите пратеници: Втори мандат за Вучич при 60% избирателна активност в Сърбия
Около 50 са намерените цивилни жертви в Буча. Западът призова за нови санкции срещу Русия
Около 50 са намерените цивилни жертви в Буча. Западът призова за нови санкции срещу Русия