НОВИНИ

Любомир Каримански, ИТН: Необходимо е постът управител на БНБ да бъде издигнат надпартийно

bnt avatar logo
от БНТ
22:05, 01.04.2022
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
Слушай новината

Аз не съм влязъл нито в политиката, нито в обществения живот, за да взема нещо, а напротив - да дам. Така отговори на въпроса в "Панорама" дали е влязъл в политиката, за да оглави БНБ Любомир Каримански, председател на бюджетната комисия, депутат от ИТН и кандидат за управител на БНБ.

Когато говорим за кандидат за управител на БНБ първото, с което го асоциирам, е трикольора и националния интерес, допълни Каримански.

Необходимо е от висотата на този пост да бъде издигнат надпартийно. Така че, народните представители трябва да съобразят, че тази институция е една от най-старите Централни банки и в Европа, и институция в България. Подкрепата би била нерелевантна, ако я делим на цветове и политически окраски, категоричен е той.

Какви са правомощията на управителя на БНБ?

Приемането ни в Еврозоната е политически и икономически проект, необходимо е ние да следваме определени стъпки в плана ни за приемане, обясни Каримански. По думите му, е необходима информационна кампания за Еврозоната.

Нали не се заблуждаваме, че в момента инфлацията е Еврозоната е около 7,9%, нито една от страните не отговаря на Мааастрихските критерии, има и много други фактори. Тази несигурност трябва да бъде съобразена със следващата макроикономическа перспектива, а тя не е никак добра.

Финансите и икономиката не се концентрират върху понятия като малко, много, щедър. Фокусираме се върху числата, които може да генерира една икономика. Когато говорим за бюджет по време на наслагващи се кризи, е много важно да видим посланията от тях, обясни Каримански относно Бюджет 2022.

Нали не си представяте, че коалицията е създадена само за един пост и то БНБ? Би били много жалко, ако тя е създадена само за един пост. Така Каримански отговори на въпроса дали е възможно именно изборът на управител на БНБ да разцепи коалицията.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Панорама"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Боряна Калейн поведе в многобоя за Купа "София"
Боряна Калейн поведе в многобоя за Купа "София"
Десислава Атанасова за арестите в ГЕРБ: Кирил Петков е основен кошаревски свидетел по този арест
Десислава Атанасова за арестите в ГЕРБ: Кирил Петков е основен кошаревски свидетел по този арест