НОВИНИ

От нашите пратеници: Защо Вучич продължава да печели толкова широка подкрепа в Сърбия?

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
20:40, 04.04.2022
Чете се за: 05:10 мин.
По света
Слушай новината

Александър Вучич ще е президент на Сърбия за втори мандат.

Той нарече успеха си исторически и го отпразнува с шампанско пред камерите.

За него са гласували 59,5% от избирателите, а за основния му опонент - Здравко Понош - 17,5%. Това при преброени 87% от гласовете.

Самият Вучич беше заявил, че победа с по-малко от този процент би го направила тъжен и недоволен.

Неговата Сръбска прогресивна партия обаче губи подкрепа - за нея са гласували 43.4% от сърбите, това означава около 125 места в 250-местния парламент и вероятно ще трябва да управлява в коалиция със Съюза на унгарците от Войводина. Опозиционната коалиция "Обединени за победа на Сърбия" печели 13.1%.

Промяна във вота на сърбите определено има, тъй като именно президентът Вучич свика тези предсрочни избори с надеждата да получи повече контрол в парламента, но не се случи така. Неговата партия спечели и ще разполага с около 120 депутати, но в парламента влизат и множество по-малки партии, така че съставът ще е шарен.

"Мисля, че сме изправени преди много предизвикателства, но най-важното за Сърбия е да има добри отношения с държавите от региона, да продължим европейския си път - от една страна, но от друга - да не разрушаваме връзките с традиционните си приятели. Да не се променяме на всяка цена. ... Благодаря на всички, които ни подкрепиха. И искам да кажа, че се гордея с нашата кампания. Която беше най-чиста и искрена в историята на Сърбия, и по време на която не сме злословили по ничий адрес", заяви Александър Вучич, победител на президентските избори в Сърбия.

"Тези избори са началото на края на Сръбската прогресивна партия и Александър Вучич. Няма да чакаме още 4 години до следващите избори, или поне парламентарни. Не можем и не бива да предаваме сръбските граждани, които заявиха позицията си. Най-голямото постижение на тези избори е, че преодоляхме страха. Хората излязоха да гласуват. Другото постижение е, че дадохме надежда и не бива да губим тази надежда", заяви Здравко Понош, кандидат за президент на Сърбия.

Още подробности за вота в Сърбия - предават нашите специални пратеници в Белград Ива Стойкова и Борислава Борисова.

На тези избори се чуват повече критики към управляващите, отколкото преди. Но защо въпреки недоволството Александър Вучич продължава да печели широка подкрепа?

"Това е по-някакъв начин очаквано заради прекаленото медийно присъствие и ресурсите, които медийно и финансово са в негови ръце. Не трябва да имате никакви съмнения, че е успял да убеди своите избиратели, за да държи толкова стабилно властта в Сърбия. Проблем е, че опозиционните партии не успяват да наложат свои теми. Нещо, което предполага промяна на политическата сцена. Да има опозиционни партии не само за украса, за попълване на бройката, а партиите в парламента да допринасят за развитието на Сърбия и за мястото ѝ в Европа и света", каза Небойша Брадич, режисьор.

Сред най-съществените критики към управляващите е именно контролът и натискът над медиите.

"Властта над медиите принадлежи на тези, които са близки на управляващите партии и в този смисъл са затворени за други политически гледни точки. Ситуацията не е идеална и трябва да се работи много, особено при медиите с национално покритие и мрежа", смята режисьорът.

Гражданите на Белград се чувстват по-независими и затова са и по-смели при избора си. Но има съществена разлика между големите и малките градове.

Конфликтът в Украйна допълнително изостря чувствителността на обществото след страховете, свързани с пандемията.

Небойша Брадич вярва, че бъдещето на Сърбия е в европейското семейство, но обяснява защо сред гражданите има колебание по отношение на еврочленството.

"Моето мнение е, че Сърбия отдавна трябваше да бъде приета в ЕС и че много дадени обещания не бяха изпълнени. Настроенията на мнозинството от гражданите в този момент определено не са "за" ЕС".

Президентът Вучич спечели втори мандат, но партията му губи позиции. Опозицията влезе в парламента. След апатията, избирателната активност е висока.

Сн. БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Портрет на столицата: 24 жени с името София от София
Портрет на столицата: 24 жени с името София от София
МВР проверява имало ли е полицейско насилие на мача "Пирин" - "Левски"
МВР проверява имало ли е полицейско насилие на мача "Пирин" - "Левски"