НОВИНИ

Силна буря в Пловдив отнесе част от емблематично пано на художника Димитър Киров

bnt avatar logo
от БНТ
20:24, 01.04.2022 (обновена)
Чете се за: 02:05 мин.
У нас
Слушай новината

Бурният вятър в Пловдив снощи разруши част от емблематично сграфито, дело на големия ни художник Димитър Киров-ДиКиро.

Монументалната творба, изобразяваща Захари Зограф, украсява фасадата на Академията за музикално и танцово изкуство в Стария Пловдив.

Завършена през 1968 г., тя е една от важните забележителности в архитектурния резерват. В понеделник комисия от специалисти към общината ще започне проверка за възможностите за възстановяване на културната ценност.

Междувременно стана ясно, че съпругата на твореца - балетмайсторът Русалия Кирова, многократно е подавала сигнали, че голям клон на близко дърво заплашва творбата.

"Аз в 12 часа през нощта излязох да видя какво става, защото страшно се притесних. И като видях, че половината от сграфитото е долу на земята на парченца просто не знам... много страшно се почувствах. Там има едно дърво, за което от години моля клонът, който е към сграфитото да бъде отрязан. Моля "Паркове и градини", казвам на шефовете, там казват "Да, да" ... и този клон си стои. И в тази буря явно клонът се е удрял във самото сграфито. Сега трябва да се възстанови, дано да можем. Смятам че има хора, които ще успеят", обясни жената.

Сграфитото ще бъде реставрирано и консервирано, увери кметът на Пловдив Здравко Димитров.

"Длъжни сме да го запазим за идните поколения. Няма вече такива творци от такъв мащаб, трябва да се намерят творци които могат да го възстановят. Трябва и финансиране, процесът не е толкова бърз и лесен", допълни Димитров.

Мъж е пострадал след силния вятър в София снощи

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Испания - Германия в групите на Мондиал 2022 (Снимки)
Испания - Германия в групите на Мондиал 2022 (Снимки)
Автобус изгоря напълно на Подбалканския път край Клисура
Автобус изгоря напълно на Подбалканския път край Клисура