НОВИНИ

Имало ли е хеликоптерна атака от Украйна над руска територия?

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
19:50, 01.04.2022
Чете се за: 03:15 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Русия обяви, че украински хеликоптери са атакували петролен склад в руския град Белгород. Украинската страна не опроверга, но и не потвърди нападението. Кремъл обяви, че подобни атака не създават "подходящи условия" за преговорите между двете страни. Според руския външен министър Сергей Лавров, в преговорите има напредък и те продължават.

Губернаторът на руската Белгородска област Вячеслав Гладков съобщи в канала Телеграм за пожар в нефтената база в града вследствие на атака от два украински хеликоптера. Гладков уточнява, че машините са били без обозначителни знаци. Това е първият подобен случай на руска територия.

"Не мога нито да потвърдя, нито да отхвърля твърдението, че Украйна е замесена в това, просто защото не разполагам с цялата военна информация", заяви Дмитро Кулеба, външен министър на Украйна.

Най-малко двама работници са пострадали, близо 1200 души са евакуирани.

Белгород се намира на 40 км от руско-украинската граница и на 80 км от Харков, който е под обстрела на руските сили от началото на инвазията.

Някои от жителите на града често търсят убежище в тунелите на метрото.

"Тук е по-сигурно, защото горе бомбардировките се чуват. Психологически е по-добре за мен и дъщеря ми", казва Светлана.

Горе, в опустошените зони, местни хора се опитват да разчистват развалините от разрушените сгради.

Украинските сили са разрушили път и мост северно от Киев, за да спрат настъплението на руснаците. Натискът срещу града не стихва, но духът сред защитниците изглежда висок.

Русия концентрира усилията си в Донбас, твърдят от НАТО.

Украинското вътрешно министерства разпространи кадри от разрушенията в Ирпин, стратегическо предградие на Киев. То вече е в украински ръце, но жителите му продължават да се евакуират.

Продължават опитите за евакуация на бедстващия Мариупол

Жители на Мариупол пристигнаха сами в Запорожие на 200 км от обсадения пристанищен град, без да дочакат евентуален хуманитарен конвой на Червения кръст. В същото време хора от друг украински конвой се опитват да влязат в Мариупол, да потърсят близките си.

Руският външен министър заяви, че има напредък в руско-украинските преговори, който включва и извънблоковия статут на Украйна.

Що се отнася до руско-украинските преговори няма окончателно одобрени планове, преговорите трябва да продължат, смята Сергей Лавров, външен министър на Русия.

За последните 10 дни, украинската армия си върна предградия на Киев, проби обсадата на Суми на изток и отблъсна настъпващите към Николаев руски сили.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Брюксел иска Пекин да помогне за спиране на войната
Брюксел иска Пекин да помогне за спиране на войната
Финансовото министерство излезе с уточнения за енергийните проекти с Gemcorp
Финансовото министерство излезе с уточнения за енергийните проекти с Gemcorp