НОВИНИ

Продължават опитите за евакуация на бедстващия Мариупол

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:27, 31.03.2022
Чете се за: 03:17 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Украинската армия се подготвя за нови руски нападения в югоизтока на страната след прекратената офанзива срещу Киев. Според заместник-началник щаба на украинските сухопътни сили руските части край столицата са загубили настъпателните си възможности и променят тактиката си. Повечето руски войски са се изтеглили от Чернобил по посока на границата с Беларус, съобщи украинската държавна компания Енергоатом. Продължават опитите за евакуация на бедстващия Мариупол, където Русия се съгласи да отвори хуманитарен конвой.

Изтеглянето на руските части от Киев и северния град Чернигов е резултат от усилията на украинските защитници, заяви президентът Зеленски. Според него сега агресорът подготвя нови удари в Донбас.

На територията на Чернобил остава малък руски контингент, след като основните сили са се изтеглили към беларуската граница, посочва украинската държавна компания Енергоатом. По нейни данни руските сили са напуснали близкия град Славутич, където живее украинският персонал на ядрената централа. Украинската армия съобщи, че Русия все още разполага с достатъчно сили за нападение срещу Киев. Ракетните удари край столицата са ежедневие на фона на промяна в тактиката.

"Сега врагът предпочита да осъществява удари от голямо разстояние и избягва преките сражения. Налице са опити за удари в гръб с използване на мощна артилерия", заяви Олександър Грузевич, заместник-началник щаб на сухопътните войски на Украйна.

Украйна изпрати 45 автобуса в пореден опит за хуманитарни доставки и евакуация на цивилните от обкръжения и силно бомбардиран Мариупол.

"През нощта получихме послание от Международния комитет на Червения кръст, че Русия е потвърдила готовност да допусне хуманитарен конвой към Мариупол през град Бердянск", заяви Ирина Верешчук - вицепремиер на Украйна.

Евакуацията беше предвидена за днес, но от съображения за сигурност и по логистични причини е пренасрочена за петък, съобщи пред Ройтерс Червеният кръст. В Мариупол остават блокирани около 170 000 души без храна, вода и отопление. Според кмета жертвите там досега са 5000. Ако бъде спазено, еднодневното примирие ще позволи извеждане на цивилните на запад към Запорожие през контролирания от Русия град Бердянск. Предишни опити за прекратяване на огъня се проваляха при взаимни обвинения на двете страни в конфликта.

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

В ТЪРСЕНЕ НА СПАСЕНИЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Миглена Селишка загуби с туш от туркиня и остана със сребро от Евро 2022 по борба
Миглена Селишка загуби с туш от туркиня и остана със сребро от Евро 2022 по борба
Трима от талантите ни в сноуборда са в Топ 15 на Световното във Валмаленко
Трима от талантите ни в сноуборда са в Топ 15 на Световното във Валмаленко