НОВИНИ

Във Враца продължава разчистването на щетите от ураганния вятър

bnt avatar logo
от БНТ
18:29, 01.04.2022
Чете се за: 01:50 мин.
У нас
Слушай новината

Частично бедствено положение обявиха във Враца заради ураганния вятър. Скоростта му достигна до 160 км/ч. Многогодишни дървета са пречупени, а други изкоренени. Размерът на щетите от вятъра все още не е ясен, но са засегнати административни и търговски сгради. А в няколко населени места имаше и частично прекъсване на електрозахранването.

Част от покрива на Защитено жилище е отнесен. Децата са изведени в друга социална сграда в града. Няколко населени места останах без ток.

От силните пориви на вятъра са изкоренени няколко емблематични бора пред сградата на Историческия музей.

"Това, което може да констатираме е, че ситуацията е повече от апокалиптична. През нощта се задействаха алармите на всички охранителни системи в музея, най-вече от звуковия трясък на падащите дървета", каза Георги Ганецовски - директор на РИМ-Враца.

Увредени с много фасади на административни сгради и търговски обекти, както и спиркови навеси, пътни знаци и част от светофарна уредба. Разрушена е оградата на един от храмовете в града, заради изкоренено дърво.

"Вдигнати части от покрива, ламарини, керемиди, има щети и на една от сградите на Митрополията. Основно са покриви", заяви врачанският митрополит Григорий.

А в село Власатица е изкъртена беседка в двора на местния храм. Няма пострадали хора, но разчистването от паднали дървета и клони в града продължава.

Автор: Мирослава Георгиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Икономическа полиция влезе на проверка в три институции в Бургаско
Икономическа полиция влезе на проверка в три институции в Бургаско
Скандал в НС заради отсъствието на премиера от блицконтрола
Скандал в НС заради отсъствието на премиера от блицконтрола