НОВИНИ

Ще спрат ли след 1 април доставките на газ, ако не са платени в рубли?

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:12, 01.04.2022
Чете се за: 04:02 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Плащането за руски газ в рубли се отнася за сделки в края на април и началото на май. Доставките за Европа няма да се прекратяват от днес, ако не се е преминало към руска валута, обяви Кремъл. Европейските правителства и компании разработват общ подход по искането на Москва. Досега беше известно, че чуждестранните купувачи могат да си открият сметки в рубли в Газпромбанк до 1 април пред алтернативата за спиране на доставките.

Планът за преход към разплащане в рубли за руски газ е насочен повече към защита на руските енергийни компании от бъдещи санкции, отколкото към лишаване на Европа от гориво, твърдят анализатори.

Европейските купувачи очакват разяснения от Газпром. Според италианския премиер Марио Драги банковият трансфер в рубли на суми във валути, залегнали в газовите договори, е вътрешен проблем на Русия.

"Дали това означава, че при липса на потвърждение в рубли, газовите доставки спират от 1 април. Не, не означава, и това не произлиза от декрета, подписан и публикуван вчера.", заяви Дмитрий Песков - говорител на Кремъл.

Плащането в рубли не се отнася за вече доставени обеми. Кремъл не изключи евентуално бъдещо връщане към евро и долари при газовите сделки, но посочи, че в настоящите условия рублата остава най-предпочитаната и надеждна възможност за Москва.

Канцлерът на Германия: Западните държави ще продължат да се разплащат с Русия в евро и долари

Русия определи като нарушение на международното право евентуална национализация на подразделенията на Газпром и Роснефт в Германия.

Според вестник "Ханделсблат" Берлин обмисля такъв ход за да гарантира енергийната сигурност на страната. Поводът е решение на Газпром да изтегли бизнеса си от Германия заради спорове по изискването на Москва за преминаване към заплащания за газ в рубли.

Руската компания прекратява участието си във всички активи на базираната в Берлин "Газпром Германия" с единствен акционер Газпром Експорт. Газпром Германия е оператор на няколко големи газохранилища във Федералната република и разработва проекти в Сърбия, Австрия и Чехия.

Посочената от Москва за посредник в разплащанията Газпромбанк засега не е сред изключените от системата СУИФТ, но Великобритания миналата седмица замрази нейните активи. Островът получава едва 4 процента от своя газ от Русия, при 40 на сто за Германия и една трета за цяла Европа.

На посещение в Индия руският външен министър Сергей Лавров обясни преминаването към рубли с ненадеждността на западните партньори. Той посочи, че Русия и Индия разполагат със собствени системи за разплащане в национални валути, като заобикалят долара.

Не желаем да зависим от система, която може да бъде затворена по всяко време, система, чиито собственици могат да откраднат нашите пари, заяви Сергей Лавров - министър на външните работи на Русия.

Русия прехвърли в рубли и плащанията за самолети, взети под аренда от "неприятелски държави". Приближен до президента Путин предупреди, че Русия, която е голям износител на пшеница, може да ограничи износа на земеделски продукти само до "приятелски държави".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разследват вандалските прояви от протеста срещу БФС
Разследват вандалските прояви от протеста срещу БФС
Главният прокурор поиска изгонването на първи секретар в посолството на Русия
Главният прокурор поиска изгонването на първи секретар в посолството на Русия