НОВИНИ

С над 25% поскъпва газът през април, реши КЕВР

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
17:28, 01.04.2022 (обновена)
Чете се за: 05:07 мин.
У нас
Слушай новината

Природният газ за април поскъпва с над 25%, реши КЕВР в късния следобед днес. Основната причина е увеличение на доставните цени на международните пазари. Заради поредното увеличение на цената на газа, ще се увеличи и цената на парното и топлата вода, но от май. От полунощ падна и моратуриумът върху цените на тока, водата и парното за бита.

КЕВР изчака до последния момент преди да обяви промените, за да проследи цените на газа на международния пазар. Обявеното поскъпване е наполовина по-ниско от първоначално заявените от "Булгаргаз" 58% и с 12% повече от това, което от КЕВР обявиха в сряда. Причина за промяната е резкият скок на международните пазари.

Очаква се поскъпването на природения газ да се отрази на цените на парното и тока. Докато за електричество промяната се очаква през юли, за парното това най-вероятно ще стане през май.

Константин Николов стопанисва заведение и хотел в Русе. Тази зима обаче не е отварял хотелската част, защото отоплението му излизало много скъпо – парното му е на газ. А от ресторанта е оставил да работи само едната зала. Изключил е и част от хладилните витрини, за да спести разходи за електроенергия.

Поставиха ни на колене, както всички. Мъчим се, дърпаме оттук оттам, прехвърляме, молим се на банки от време на време, казва Константин Николов, собственик на ресторант и хотел.

Заради високите цени на газа, се е наложило Николов да освободи и половината си персонал.

Увеличението на природния газ с над 25% беше коментирано и от председателя на енергийната комисия в парламента Радослав Рибарски в предаването "Още от деня".

Това увеличение е голямо, но можеше да е доста по-сериозно, очаквам следващия месец да се успокоят пазарите, цените.

Рибарски очаква, че успокоение ще има и при цените на тока за бизнеса. Очаква се обаче след като отпадна мораториумът върху цените за бита, токът да поскъпне от юли.

Председателят на енергийната комисия за газа: Увеличението е голямо, но можеше да е по-сериозно

Поредното увеличение на цената на природният газ ще се отрази и на цените на парното и топлата вода, прогнозират от Асоциацията на топлинните дружества у нас.

Най-вероятно от май, но може въобще да не се случи, тъй като вчера изтече мораториума и тогава нямаше право да коригира цената, казва Кремен Георгиев, председател на Асоциация на топлофикационните дружества в България.

БНТ: Ако трябва да се отчетат всички увеличения, с колко би трябвало да се увеличи парното?

С много, над 50% чисто математически, но знам, че това няма как да се случи, защото тази услуга трябва да е социалнопоносима и има все пак някаква социологическа граница, допълва Кремен Георгиев, председател на Асоциация на топлофикационните дружества в България.

Според изчисленията на асоциацията е най-реалистично цената да се увеличи с около 30 на сто средно за страната. Георгиев коментира и състоянието на топлофикационните дружества заради задържаната до този момент цена.

Няма топлофикация на печалба към момента, трупат се известни загуби, естествено надеждата е до края на годината тези загуби малко или много да бъдат компенсирани.

Депутатите планират законодателни поправки, с които част от свръхпечалбата в енергетиката да се насочи към потребителите.

Обсъждахме и такива законодателни промени, но те все още не са в крайна фаза, може би до седмица две ще представим такива, каза Радослав Рибарски.

Той коментира и поисканото от Русия плащане на природния газ в рубли.

Реално се извършват в евро след това се превалутират и виждаме, че това е начин просто да постъпват валутни преводи в руска банка.

От държавната компания "Булгаргаз" коментираха за "По света и у нас", че до този момент не са получили писмо от компанията доставчик "Газпром Експорт" за промяна в начина, по който ще се плаща природният газ. Не очакват да има проблеми при доставките, тъй като газът за месец април е платен предварително, а топлофикациите са обявили, че до една-две седмици ще спрат и отоплителния сезон.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Представители на управляващата коалиция разговаряха с министъра на отбраната
Представители на управляващата коалиция разговаряха с министъра на отбраната
Уличените в шпионаж служители на ДАНС са отстранени от работа (ОБЗОР)
Уличените в шпионаж служители на ДАНС са отстранени от работа (ОБЗОР)