НОВИНИ

Започна обучението на парамедици във ВМА (СНИМКИ)

Софи Цветкова
от Софи Цветкова
12:34, 01.04.2022
Чете се за: 01:30 мин.
У нас
Слушай новината

Днес започна обучението на парамедици във ВМА със специалност "Транспортиране на пострадали и болни хора, оказване на първа помощ и асистиране в спешни отделения". То ще бъде проведено в рамките на два срока и ще завърши на 31 октомври тази година.

През първия ден обучаващите се имаха възможността да наблюдават демонстрация от "бойни санитари" от военните формирования, които са на курс по първа помощ във Военномедицинския симулационен тренировъчен център.

"Основните неща, на които се обучават, това е да поддържат човешкия живот в първите моменти на травма или някакво събитие, което е довело до нараняване или увреждане на пациента. Парамедиците са на първо място там и техните действия са насочени към поддържане на живота и на жизнените функции до пристигането им в болница, защото е доказано във всички травма изследвания, че предотвратимата смърт може да се повлияе единствено в първите минути", каза началникът на ВМА ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

"Записах се в обучението за парамедик с основна идея да мога да помагам на хората и съответно да повиша своята квалификация", каза Иван Велков, участник в обучението.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Взрив в сръбска мина: Най-малко 8 души са загинали, над 20 са ранени
Взрив в сръбска мина: Най-малко 8 души са загинали, над 20 са ранени
Украински бежанец тренира с Манчестър Сити
Украински бежанец тренира с Манчестър Сити