НОВИНИ

Уличените в шпионаж служители на ДАНС са отстранени от работа (ОБЗОР)

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
17:27, 01.04.2022
Чете се за: 07:22 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Двама служители на ДАНС са уличени за шпионаж в полза на Русия. Все още няма повдигнати обвинения, съобщиха от спецпрокуратурата. Двамата са отстранени от работа и достъпът им до сградата е забранен, съобщи председателят на Агенцията Пламен Тончев. Той коментира още, че след разкритията ще има още руски дипломати, обявени за нежелани в страната ни. Третият заподозрян е ръководен служител над средно ниво в министерство, но различно от вътрешното, уточниха от прокуратурата.

Защо още няма повдигнати обвинения и на какви позиции са заподозрените за шпионаж?

Липсата на повдигнати обвинения прокуратурата на първо място обясни с тактика на разследването. На този етап имат доказателства, които са достатъчни за привличане към наказателна отговорност по отношение на един от уличените. Необходимостта да се съберат още доказателства както за другите двама заподозрени, така и за евентуално още замесени в аферата са причина разследващите да изчакат, защото така никой друг няма да има достъп до материалите по разследването. За сега е ясно, че двама от уличените са на средно ниво ръководни кадри в ДАНС, а третият е над средно ниво ръководен кадър в едно от министерствата, като от прокуратурата изрично подчертават, че не става дума за служител на МВР. В досъдебното производство са събрани доказателства, че дипломат с ранг първи секретар в посолството на Руската федерация вероятно нерегламентирано е събирал информация от национално значение, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. Главният прокурор е уведомил външния министър Теодора Генчовска, че тази дейност е в нарушение на чл. 41 от Виенската конвенция за дипломатичски отношения. За това, че ще има дипломат на Русия, който ще обявим за нежелан в страната ни по-рано днес съобщи и председателя на ДАНС Пламен Тончев. Аферата е разплетена от дирекция "Сигурност" на ДАНС, която разследва за престъпления служителите на агенцията.

Дирекция "Сигурност" в ДАНС е разследвала своите колеги в продължение на няколко месеца по подозрение, че шпионират в полза на Русия. Събират данни не само за дейността на двамата, но и за други замесени в аферата, както и на кого и как се предава информация.

"Преди да предприемем тези действия премиера на РБ е уведомен за случая и съответно сме уведомили органите на прокуратурата", заяви Пламен Тончев, председател на ДАНС.

"Изследва се дейността на двама служители на ДАНС и на министерство, което е различно от МВР. Като след анализ на доказателствата от страна на наблюдаващите прокурори ще бъде направена преценка дали има обосновано предположение, че някое лице е извършило престъпление и ще бъде повдигнато обвинение", заяви Христо Кръстев, говорител на Специализираната прокуратура.

"Вчера в агенцията бяха следователи от НСлС, на които ние предоставихме и предадохме в условията на НПК компютърна техника", заяви Пламен Тончев, председател на ДАНС.

Единият служител на ДАНС е ръководител на сектор, а другият е началник на отдел и работи в агенцията повече от пет години.

"Към момента са в една дирекция. В различни периоди на работа в агенцията са били в различни дирекции", заяви Деян Делев, директор на дирекция "Сигурност" в ДАНС.

Третият заподозрян работи в едно от министерствата. За момента не се уточнява в кое, но бил ръководен кадър над средно ниво. Според събраните до сега доказателства са предавали информация към един потребител.

"Интересно е, че информацията е предавана не пряко при среща, а чрез специални технически способи - дистанционно. Но повече в конкретика не можем да навлизаме", заяви Христо Кръстев, говорител на Специализираната прокуратура.

Разследващите не изключват вероятността уличените по това разследване да имат връзки и с предишни шпионски афери. Анализите на ДАНС показват, че през последните две-три години руските разузнавателни служби са активирали дейността си в нашата страна.

"Тези разследвания, които през последните две години прокуратурата инициира в резултат на сигнали на ДАНС за действия в полза на разузнавателните служби на Руската федерация от една страна показват активната работа на руските специални служби на наша територия и от друга страна решимостта на държавните институции в областта на защита на националната сигурност да противодействат активно и да тези действия от страна на руските служби", заяви Румен Георгиев, заместник-председател на ДАНС.

"Госпожа Дончева не е подавала официална, нито неофициална информация за съществуването на такива структури, освен медийните изяви, които и аз ги гледах този преди обяд", заяви Пламен Тончев, председател на ДАНС.

"Говорят за футболисти и зидаромазачи и за хора, които си губят времето в агенцията и само получават заплати. Искам да заявя, че такива служители няма в агенцията. Ако някой така интерпретира сегашните времена с времето, в което той е бил ръководител на структури на МВР, в службите за сигурност и тогава това нещо е било нормално и позволено по някакъв начин, искам да ви уверя, че такова нещо не съществува и даже не мога да си представя как някой може да го мисли и да го изговори и то публично", каза Пламен Тончев.

"Както каза прокуратурата, действително лицето работи в полза на Русия. Според нас са събрани достатъчно данни за едно от лицата. За другото лице тепърва се изяснява неговата роля. Ще има и други обявени за нежелани на територията на страната", каза още председателят на ДАНС.

Как дистанционно е предавна информацията?

Отговорът на този въпрос ще даде експертизата на компютрите, които ДАНС са предоставили на следователите. Според данните, с които разполагаме към момента за предаване на информацията е служила платформа за локализация. Всъщност това са и едни от доказателствата, които са изключително важни за разследващите, за да успеят да уточнят както тесния, така и по-широкия кръг от участници в шпионската афера.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
С над 25% поскъпва газът през април, реши КЕВР
С над 25% поскъпва газът през април, реши КЕВР
Шофьор загина на пътя Русе – Бяла
Шофьор загина на пътя Русе – Бяла