НОВИНИ

След края на ковид мерките: Повечето болници изискват маски (ОБЗОР)

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
20:02, 01.04.2022
Чете се за: 02:50 мин.
Още
Слушай новината

От днес отпадат всички въведени ограничения наложени заради ковид. Край и на извънредната епидемична обстановка. Според здравните власти е препоръчително да продължим да носим маски поне в болниците и градския транспорт. От днес са намалени и болничните ковид легла, не функционират и ковид зоните.

"Уважаеми пътници, за вашата безопасност ви уведомяваме, че носенето на маски в метрото е препоръчително".

Този текст от снощи стои на бюрото на Ралица Андреева.

В ден първи без задължителни маски се оказа, че в градския транспорт повечето хора бяха с маски. Така беше и в метрото, и в трамвая.

Според доктор Ташева от болница ИСУЛ носенето на маски тук продължава да е задължително и е единственият начин да се предпазят.

"Ако излезете в коридора, ще видите, че много от пациентите резистират, съпротивляват се, не са съгласни, и упорстват пред кабинетите да не си сложат маски или ако си сложат демонстративно след минута я махат", заяви д-р Людмила Ташева - педиатър в УМБАЛ "Царица Йоана".

Този посетител например без маска и без колебание реши да използва асансьора за ковид пациенти.

Хронология на COVID епидемията у нас

В Русе част от хората също бяха преценили да останат с маски в градския транспорт. Някои, защото не знаеха, че може без.

Ямбол. ДКЦ 1. Общопрактикуващият лекар д-р Боянка Костова казва, че няма начин пред кабинета да раздели ковид болните от хронично болните пациенти. Затова маската е задължителна.

"Задължително с маска - защо - за да се защити здравето и на здравните работници и на пациентите. Думата препоръчително тук не важи", заяви д-р Боянка Костова.

С отпадането на извънредната обстановка пациентите с ковид ще могат да се лекуват само в болници, които имат инфекциозни отделения.

"Единственото инфекциозно е в УМБАЛ "Канев" за цялата област. Това отделение няма да може да поеме всички пациенти. В момента само в нашето лечебно заведение имаме 40 човека, които се лекуват, това са усложнени пациенти", заяви Алис Муртезова – административен директор на УМБАЛ "Медика", гр. Русе.

PCR тестове по каса вече също ще могат да се правят само в ограничен брой лаборатории, съобщиха от НЗОК.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Април - супермесецът на ключови избори в Европа
Април - супермесецът на ключови избори в Европа
Брюксел иска Пекин да помогне за спиране на войната
Брюксел иска Пекин да помогне за спиране на войната