НОВИНИ

Засилен интерес към четвъртата ваксина срещу COVID-19 в Пловдив

bnt avatar logo
от БНТ
09:19, 10.07.2022
Чете се за: 02:40 мин.
Още
Слушай новината

След като страната ни плавно влиза в нова вълна на COVID-19, лекарите в Пловдив отчитат засилен интерес към поставянето на четвърта ваксина.

Десетки са желаещите да се имунизират в Регионалната здравна инспекция. Втори бустер срещу коронавирус може да се постави и в три лечебни заведения в града, както и при семейните лекари.

След месеци на нулев интерес пред РЗИ в Пловдив отново има опашки за ваксини. Само за десет дни са поставени стотици бустерни дози.

Интересът към поставянето на първите две дози обаче остава слаб.

"Единични са хората, които идват за първа игла", заяви д-р Илия Аролски от РЗИ-Пловдив.

"Преди четвъртата доза е имало дни, в които се ваксинират не повече от двама-трима до пет човека максимум", допълни д-р Милена Панайотова, началник отдел "Противоепидемичен контрол" РЗИ-Пловдив.

В общинската болница "Свети Мина" запазват имунизационния си кабинет, въпреки че в момента не се получава заплащане за ваксинациите срещу коронавирус от Здравната каса.

"Този път няма да бъде платено, наистина бюджетът е ограничен, но все пак болницата има и социална дейност. Очакваме да бъдем снабдени с ваксини от РЗИ и започваме", добави проф. Петър Петров от МБАЛ "Свети Мина"- Пловдив.

В момента хоспитализирани пациенти има в три болници в Пловдив, Карлово и Асеновград, но основната част от случаите на коронавирус са на домашно лечение.

"За момента ние дори сме под средната заболеваемост за страната, но всеки ден се увеличава", каза още д-р Милена Панайотова, началник отдел "Противоепидемичен контрол" РЗИ-Пловдив.

В града и областта има осигурени достатъчно болнични легла, а в имунизационните центрове разполагат с всички видове ваксини.

Автор: Галена Паскова

Гледайте повече теми от "Денят започва с Георги Любенов"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Венко Сабрутев, ПП: Трябва изцяло нов парламент и нови избори
Венко Сабрутев, ПП: Трябва изцяло нов парламент и нови избори
Спартак Варна откри терен "Живко Господинов"
Спартак Варна откри терен "Живко Господинов"