НОВИНИ

Три пъти се е увеличил броят на заразените с ковид за последните две седмици

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
20:32, 09.07.2022
Чете се за: 03:32 мин.
Още
Слушай новината

За две седмици близо три пъти се е увеличил броят на заразените с коронавирус. Според специалистите обаче, в сянка остава голям процент скрита заболеваемост. Оказва се, че личните лекари нямат право да издават направления за тестване на ковид и голяма част от пациентите правят тестове вкъщи или изобщо не правят такива.

Лицето на новия вариант на ковид не е толкова страшно, колкото предишните, казват специалистите.

Доста леко се кара инфекцията, но все пак тези, които са възрастни с придружаващи заболявания, е редно да си направят една реимунизация или четвърта игла, каза проф. Тодор Кантарджиев, съветник на Столичната община по здравните въпроси.

Според Кантарджиев, новият вариант стига у нас, тръгвайки от Гърция.

Който се върне от Гърция и като започне да го боли гърлото, да не тръгва да се среща с всички приятели да разкаже колко хубаво е било там, а да изчака няколко дни, каза проф. Тодор Кантарджиев, съветник на Столичната община по здравните въпроси.

Въпреки покачването на заразата, числата, които виждаме, далеч не са реалните. Защото една част от заразените изобщо не стигат до лаборатория.

В най-голямата лаборатория у нас правят разлика преди и сега. Преди, когато личните лекари имаха право да издават направления за тестване на ковид. И сега - когато нямат такъв шанс.

Последните месеци, в които личните лекари можеха да издават направления - 6 пъти повече тестове сме извършили отколкото в момента, каза Станислава Златева, биолог в лаборатория.

За сметка на това, тенденцията в аптеките е обратната.

Последните 15-ина дена има рязко увеличаване на тестовете за ковид, около три пъти са се увеличили, каза Николай Костов, Асоциация на аптеките.

Личните им лекари не могат да им дадат направление за тест. И пред тях стоят два варианта.

Или да ги изпратят при друг специалист:

Всъщност отнема седмица или две, реално заболяването е минало, а този пациент е минал през всичките места и е разнасял със себе си зараза, каза Деница Даскалова, общопрактикуващ лекар.

Или да го оставят да се самоизследва с тест от аптеката:

Те остават в скритата заболеваемост, а ние дори да знаем, че са болни - по никакъв начин не можем да ги карантинираме, каза Деница Даскалова, общопрактикуващ лекар.

Затова д-р Даскалова смята, че възможността да дават направления изобщо не е трябвало да им бъде отнемана. От здравното министерство също преосмислят решението си. От Касата обаче казват, че такова предложение към тях - няма. До този момент в НЗОК не е постъпило официално становище на Министерството по темата. Така темата остава с продължение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жените над 43 години вече ще имат право на ин витро процедура
Жените над 43 години вече ще имат право на ин витро процедура
Локомотив Пловдив обърна Пирин за отлично начало на новия сезон
Локомотив Пловдив обърна Пирин за отлично начало на новия сезон