НОВИНИ

Обвиняемият за катастрофата с две жертви Георги Семерджиев остава в ареста

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:46, 09.07.2022 (обновена)
10046
Чете се за: 05:32 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Съдът остави в ареста с мярка за неотклонение "задържане под стража" Георги Семерджиев, обвинен за тежкия пътен инцидент с две жертви до столичен мол във вторник вечерта. В началото на заседанието той твърдеше, че е бил бит и отвлечен, а не задържан.

В залата Семерджиев заяви, че не е виновен за нищо и иска да се прибере вкъщи.

Всичко ми е легално, имам си бизнес и не виждам причина да съм тук. Просто бях отвлечен. Откраднаха ми и колите. Това е истината. Проверете и ще видите. Подал съм сигнал в ГДБОП и в 4-о районно, каза още Семерджиев. Шофьорската ми книжка е швейцарска и истинска, но не помня кога ме отвлякоха, заяви той.

По време на заседанието, Семерджиев прекъсна пледоарията на прокурора със заявление, че иска да отиде в болница. Обясни, че бил бит по време на задържането. В началото на заседанието твърдеше, че е отвлечен, а не задържан.

По време на заседанието стана ясно, че едната маратонка на Семерджиев е намерена в мощния джип след катастрофата, а втората в дома му. По фасадата на кооперацията са открити следи от стълба и от кръв, поради нараняване на дясното стъпало на Семерджиев. В автомобила е открит биологичен материал с негово ДНК.

Повдигнато е ново обвинение на Георги Семерджиев

Георги Семерджиев влезе в съдебната зала със засилена охрана. Причината - часове по-рано докато давал обяснения, проявил агресия към прокурорите, които разследват тежката катастрофа, заради която е арестуван.

Пред съда мъжът обясни, че не знае защо е тук. Твърди, че бил отвлечен, а не задържан и не знае къде е личната му карта.

Той не помни нищо, заяви Мирослав Христов, адвокат на Георги Семерджиев.

На Семерджиев са повдигнати три обвинения. Едното е за причинената катастрофа с две жертви.

В кръвта на обвиняемия е установен амфетамин и метаамфетамин, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от 1 до 3 години. И третото престъпление, за което обвиняеми е привлечен е използване на официален неистински документ, именно СУМПС, за което е придадено вид, че е издадено от компетентните власти та Конфедерация Швейцария. За него се предвижда до 8 години лишаване от свобода, каза Христо Кръстев, зам. градски прокурор на София.

Съдът прие, че има достатъчно доказателства, за да се предположи, че Семерджиев е извършил и трите престъпления.

Полицайката, помагала на Семерджиев: Съвестта ми е чиста

Според свидетелски показания именно полицайката Симона Радева е помогнала да се осигури стълба, с която Семерджиев да се прибере през нощта след катастрофата в дома си.

По делото има данни, от които може да се предположи, че полицейски служители са нарушава и своите служебни задължения. Във връзка с това са отделени материали и е възложена проверка, за да може да се установи именно дали полицейски служители са помагали на обвиняеми преди извършване на престъплението, във връзка с прикриване на други извършени престъпления от него, а именно управление на МПС без да е правоспособен. Както и дали са му помогнали да се укрие от правосъдието след настъпване на катастрофата, каза Христо Кръстев, зам. градски прокурор на София.

17 години без книжка и с полицейски чадър - наяве излизат все по-смущаващи подробности около Георги Семерджиев

Предстои експертизи да докажат с каква скорост е управляван мощният джип в момента на катастрофата, както и дали Семерджиев е бил под влиянието на алкохол и наркотици по това време. Тогава и обвинението може да бъде променено в по-тежкото - за евентуален умисъл.

Днес от прокуратурата обясниха защо през 2014 г, когато Семерджиев е управлявал автомобила си без книжка, не е образувано наказателно дело. Оказа се, че тогава на него не му е бил връчен акта от МВР.

Ако наказателното постановление, което е издадено от Пътна полиция не е връчено лично на лицето срещу подпис на лицето, което е наказано по административен ред не може да съществува субективния елемент у него, че той е знаел, че е наказан по административен ред, каза Христо Кръстев, зам.-градски прокурор на София.

По разследването предстои да се съберат и доказателства дали мощния джип, с който е причинена катастрофата, е бил краден.

По темата работиха: Иво Никодимов, Мая Димитрова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доц. Гломб: Новият подвариант на COVID-19 е десетократно по-заразен от възникналия в Китай
Доц. Гломб: Новият подвариант на COVID-19 е десетократно по-заразен от възникналия в Китай
Eдмонд Назарян е спортист №1 на България за месец юни
Eдмонд Назарян е спортист №1 на България за месец юни