НОВИНИ

Отбелязваме 172 години от рождението на Иван Вазов

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
12:36, 09.07.2022 (обновена)
Чете се за: 02:47 мин.
Още
Слушай новината

172 години от рождението на Патриарха на българската литература Иван Вазов отбелязваме днес. Народният театър почете годишнината като раздаде 172-а екземпляра от пиесата "Народът на Вазов". Честване имаше и пред паметника на писателя в столицата.

Точно в 12 ч на обяд пред входа на Народния театър "Иван Вазов" излезе актьорът Юлиан Вергов. Той играе ролята на Вазов в най-успешния спектакъл за този сезон "Народът на Вазов". В чест на годишнината, двамата с автора на пиесата Александър Секулов подписаха и подариха на хората, дошли пред театъра, 172 екземпляра от пиесата.

Една книгите получи Николета.

Честваме Иван Вазов, човек, който е милял и живял истински за България и ден, в който си припомняме, че не всичко е обречено, а напротив всичко е в наши ръце, казва Николета.

Въпреки дъждовния ден, за да получат книгата, хората се наредиха на опашка.

Днес е много хубав празник, който даже мисля, че трябва да бъде обявен за национален празник. И второ, когато видиш толкова хора да се редят на опашка за пиеса, нещо рядко срещано в България, е възхитително и усещането е страхотно, каза Юлиан Вергов, актьор.

Ние нямаме представа за родна реч, за природа, за майчина обич, за патриотизъм, за героизъм, за подлост, за величие, за памет извън понятията на Вазов. Просто Вазов е Менделеевата таблица на българина, каза Александър Секулов, писател.

Честване имаше днес и пред паметника на Вазов в градинката пред столичната църква "Света София". Положени бяха венци и цветя на почит.

Винаги по традиция, ние на днешния ден почитаме народния поет Иван Вазов, даже да има дъжд, дали да има гръмотевици, даже да има бури, каза Атанас Капралов, директор на Националния литературен музей.

През целия ден входът за посещение на къщата-музей "Иван Вазов" в столицата беше свободен.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ариф Маджид: Ще работим за нова федерация в българските щанги
Ариф Маджид: Ще работим за нова федерация в българските щанги
Иван Иванов: Беше крайно време Министерството на младежта и спорта да се намеси
Иван Иванов: Беше крайно време Министерството на младежта и спорта да се намеси