НОВИНИ

Иван Вазов - 100 години духовен принос: Награди на името на писателя в Народния театър

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
22:01, 22.09.2021 (обновена)
Чете се за: 02:15 мин.
Още
Слушай новината

Тази вечер в Народния театър връчиха наградата за духовен принос на името на Иван Вазов.

Днес се навършват 100 години от смъртта на писателя.

Гала церемонията за връчването на наградата на името на Патриарха на българската литература започна точно в 20.00 часа. Отличието се дава за втори път. Първите лауреати са Гергина Тончева и писателят Антон Дончев.

Носителят тази година се казва Владимир Зарев. Наградата му бе връчена от президента Румен Радев.

Един век след кончината на поета, който бе наречен народен още приживе, на вдъхновителя на българското родолюбие, както го нарича проф. Кирил Топалов, може да се намерят много паралели с онова бурно време. Но над всички дребни мисли и страсти се извисява духът на Вазов.

"Вазов е с нас, усещането ни за неразделност с него не се събужда само от юбилейните припомняния", заяви от сцената директорът на Народния театър Мариус Донкин.

"Днес се прекланяме пред личността, без чието творчество трудно щяхме да осмислим достойнството да бъдем българи и да говорим български роден език. Патриархът, който чувстваме еднакво недостижим и в същото време близък, продължава да ни учи кои сме", допълни президентът Румен Радев.

Програмата на Голямата сцена продължава с откъс от премиерния спектакъл "Народът на Вазов" с автор Александър Секулов, под режисурата на Диана Добрева. Следва концерт на Държавната филхармония на Пловдив с диригент Максим Ешкенази и солист Светлин Русев.

По-рано днес имаше възпоменателна церемония, организирана от Националния литературен музей на гроба на писателя, зад църквата "Света София". Бяха поднесени венци и цветя, имаше и рецитал на стихове на поета.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ювентус с първа победа за сезона
Ювентус с първа победа за сезона
Мъж изчезна в морето край Каварна (ОБЗОР)
Мъж изчезна в морето край Каварна (ОБЗОР)