НОВИНИ

В естествен размер: Истински мамут в екомузея в Русе

bnt avatar logo
от БНТ
21:05, 22.09.2021
Чете се за: 02:05 мин.
У нас
Слушай новината

Уникални експонати, единствени в света, са изложени в екомузея в Русе. В залите му могат да се видят обитатели на флората и фауната не само от региона, но и от други континенти, както и останки от праисторически животни.

Не случайно на първия етаж на екомузея ни посреща мамут в естествени размери. Макар днес да звучи екзотично, на територията на русенския регион са открити фосили на 7 от 10-те вида хоботни бозайници, които са живели по нашите земи.

"Освен макета на космат мамут, четирите вида останали мамути, двата вида мастодонти, костите на косматия носорог и, разбира се, най-ценното нещо в тази зала – единствената в света изцяло запазена долна челюст на най-ранните евразийски мамути по нашите земи, това са мамутус романос", заяви Виктория Крумова, уредник в екомузея в Русе.

Тук се намира и най-големият сладководен аквариум в страната с вместимост 65 тона. В него плуват различни дунавски риби, включително и 3 вида есетри, които са забранени за улов.

"Моруната, която е била най-едрата сладководна риба в Дунав и по света в миналото, имаме една препарирана моруна от нея. От тези есетри вече 2 вида са изчезнали", допълни Виктория Крумова.

Освен че разполага с хиляди експонати, но и заради атрактивния начин, по който се поднася информацията, екомузеят е толкова привлекателен, особено за децата. За тях има различни занимания, игри, които да им покажат връзката на човека с природата.

В музея може да се види още какви птици и растения има в блатата и по бреговете на река Дунав.

Репортер: Даниела Василева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опасност от наводнения в Пловдив заради непочистеното корито на река Марица
Опасност от наводнения в Пловдив заради непочистеното корито на река Марица
Тежка авария остави половин Хасково и 5 села без вода
Тежка авария остави половин Хасково и 5 села без вода