НОВИНИ

Откриват летния фестивал "Сцена на вековете" във Велико Търново

bnt avatar logo
от БНТ
08:38, 09.07.2022
Чете се за: 03:15 мин.
Още
Слушай новината

Във Велико Търново днес се открива международният летен сезон на оперните театри "Сцена на вековете". Началото на едно от най-престижните музикални събития днес ще сложи Държавната опера в Стара Загора с балетния спектакъл "Сънят на Пилат". Заради прогнозата за дъжд обаче постановката няма да се играе на открито на Царевец, а в сградата на театър "Константин Кисимов".

Публиката във Велико Търново ще може на живо да се наслади на зрелищната постановка "Сънят на Пилат" на Държавната опера-Стара Загора, дни, след като тя получи две престижни отличия за танцова продукция и балет на годината.

"Един спектакъл, който имаше своя триумф миналата година в Зала 1 на НДК, след това и на фестивала в Стара Загора за оперно и балетно изкуство. Третото му представление ще бъде откриването на нашия фестивал - "Сцена на вековете 2022", заяви Владимир Бошнаков, артистичен директор на фестивала "Сцена на вековете".

Спектакълът е по музика на популярния български композитор Стефан Димитров, а хореографията е дело на Владимир Медведев. "Сънят на Пилат" е и първото от десетилетия голямо балетно представление по музика на съвременен български композитор.

"Сцена на вековете" тази година за първи път събира на едно място във Велико Търново едни от най-добрите български и европейски оперни театри.

"Наистина в рамките на два месеца, от 9 юли до 10 септември, в основната програма ще се представят 8 заглавия. Международното участие е не само от Националната опера и балет в Букурещ, а и с "Виена Шонбрун Оркестър", който представя една огромна, пищна програма от фамилията Щраус", допълни Владимир Бошнаков.

Летният оперен фестивал е най-мащабното събитие от културния календар на община Велико Търново, което всяка година събира публика от цялата страна и чужбина.

"Ние искаме Велико Търново наистина да се превърне в един европейски културен център. Най-доброто от България и света е събрано тук във Велико Търново. Това е едно изключително преживяване, заповядайте тук", каза още Нейко Генчев, заместник-кмет на община Велико Търново.

По традиция на откритата сцена на историческата крепост "Царевец" по време на "Сцена на вековете" ще има и три детски спектакъла на балетните школи във Велико Търново и София.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ивет Горанова остана без отличие от Световните игри на неолимпийските спортове и дисциплини
Ивет Горанова остана без отличие от Световните игри на неолимпийските спортове и дисциплини
Иван Иванов се класира за полуфиналите на юношеския Уимбълдън до 14 години
Иван Иванов се класира за полуфиналите на юношеския Уимбълдън до 14 години