НОВИНИ

Напрежение между първите дипломати от Г-20: Блинкен отказа снимка с Лавров

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
22:59, 08.07.2022
Чете се за: 04:10 мин.
По света
Слушай новината

Войната в Украйна се оказа основният акцент по време на срещата на външните министри от Г-20, която се провежда на остров Бали. От изказването на дипломат номер 1 на Индонезия, която домакинства форума, не стана ясно дали има постигнати общи споразумения по някоя от темите, сред които са продоволствената и енергийната сигурност.

Напрежение, размяна на реплики, обвинения и призив за край на войната в Украйна - така може да се обобщи основният ден от срещата на външните министри на Г-20. Ретно Мансурди - дипломат номер 1 на Индонезия, благодари на участниците, но призна, че конфликтът е доминирал общите сесии и двустранните разговори.

"От много от участниците има силен натиск за незабавно прекратяване на войната и за мирно разрешаване на конфликта с помощта на дипломация и преговори. Бяха изказани опасения, че мултилатерализмът е застрашен и изправен пред все по-голямо предизвикателство да се справи ефективно с глобалните проблеми", заяви Ретно Мансурди, министър на външните работи на Индонезия.

Подобно беше и изказването на държавния секретар на САЩ - Антъни Блинкен, по време на разговорите с индийския му колега.

"Това, което чухме днес, е един силен, единен глас - от целия свят, не само от Съединените щати, а от целия свят, за необходимостта агресията в Украйна да бъде прекратена", допълни Антъни Блинкен, държавен секретар на САЩ.

Утре Блинкен ще разговаря с външния министър на Китай - Ван И. Диалогът се очаква с интерес, защото има информация, че Белият дом обмисля да свали митата на редица китайски стоки, за да се справи с инфлацията. Стана ясно, че Блинкен е отказал да участва в общата снимка на външните министри на Г-20 заради присъствието на Лавров.

По-късно церемонията беше отменена, защото според медии е имало и други дипломати, които не са пожелали да застанат до руския външен министър. А самият Лавров обвини западните партньори, че вместо да обсъждат и решават важни глобални теми, са били заети "яростно" да критикуват Русия.

"Независимо от всичко това полезна дискусия, която да позволи да зададем доста нелицеприятни въпроси на нашите западни колеги на които те нямат отговор, така и нямаше. Има само безумна русофобия, с която се подменя необходимостта да разговаряме по ключови въпроси, свързани със световната икономика и финанси, за което всъщност Г-20 беше създадено", каза още Сергей Лавров, министър на външните работи на Русия.

Според германския външен министър Аналена Бербок с по-ранното напускане на Лавров Русия ясно е показала нежеланието си да обсъжда каквито и да било теми. От руското външно министерство контрираха, че това не отговаря на истината.

В срещата се включи и украинският външен министър Дмитро Кулеба, който каза, че международната общност не бива да позволява на Русия да я изнудва с по-високи цени на енергийните източници, да отправя заплахи, свързани със сигурността и с глобална продоволствена криза.

ЕКИП НА БНТ В ГОРЕЩИ ТОЧКИ В УКРАЙНА

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Осъдиха московски градски съветник на 7 години затвор заради критика на руската инвазия в Украйна
Осъдиха московски градски съветник на 7 години затвор заради критика на руската инвазия в Украйна
Лудогорец започна защитата на титлата с успех над Септември
Лудогорец започна защитата на титлата с успех над Септември