НОВИНИ

Получаваме азерски газ по газовата връзка между България и Гърция още през следващия месец

bnt avatar logo
от БНТ
20:31, 08.07.2022
Чете се за: 03:27 мин.
У нас
Слушай новината

Според премиера в оставка Кирил Петков още през следващия месец ще получаваме азерски газ по газовата връзка между България и Гърция. Днес беше финализирано строителството на интерконектора в района на Комотини. По думите на Петков в момента страната ни получава пълния си обем газ по договор на цена, която е равна с тази на "Газпром", а когато се отвори връзката цената ще намалее.

Газопроводът през Гърция вече работи в тестов режим и тръбите се запълват с големи количества синьо гориво. Хидравличните изпитания показват, че новото съоръжение има необходимата здравина и отговаря на всички стандарти.

"В тези тръби вече има газ, налягането е високо. Очакваме в момента последните няколко стъпки със софтуерния контрол. Всичко е инсталирано, всичко е готово и Акт 16, това би трябвало да се случи до няколко седмици и реално аз очаквам в следващия месец да тече азерската газ", заяви Кирил Петков, министър-председател в оставка.

Кирил Петков обясни, че в момента страната ни няма затруднения с газовите доставки. А след пускането на интерконектора в експлоатация цената ще намалее значително.

"В момента получаваме пълния си обем по договор на цена, която е равна на тази на "Газпром" в този момент, когато се отвори връзката буквално до няколко седмици цената пада на една трета от това", допълни Кирил Петков.

С тази връзка България получава през Гърция достъп до Южния газов коридор и до редица нови източници на природен газ.

След предварително съгласуване с Европейската комисия и регулаторните органи на България и Гърция проектната компания вече е сертифицирана като независим енергиен оператор. И двете страни работят активно, за да бъдат съкратени всички административни процедури преди интерконекторът да бъде пуснат в търговска експлоатация.

Според министъра на енергетиката в оставка Александър Николов страната ни не е заплашена от енергийна криза през есента.

"Проблемът, който стои пред България, е че ниската покупателна способност прави разходите за отопление през зимния сезон изключително тежки. Това е нещото, с което се опитваме да се справим, така че да нямаме никакви социални сътресения", каза още Александър Николов.

В момента капацитетът на газовата връзка е 3 милиарда кубични метра годишно. Този обем може да бъде увеличен до 5 милиарда кубически метра газ. Трасето ще осигури възможност за доставки на газ и към Северна Македония и Румъния.

Автор: Мариела Хубинова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джокович се справи след обрат над Нори за нов финал на Уимбълдън
Джокович се справи след обрат над Нори за нов финал на Уимбълдън
От нашите пратеници: Протестните акции в Северна Македония продължават
От нашите пратеници: Протестните акции в Северна Македония продължават