НОВИНИ

Политическата криза се задълбочава - ПП върна мандата неизпълнен (Обзор)

Вера Александрова
от Вера Александрова
20:02, 08.07.2022
Чете се за: 03:52 мин.
У нас
Снимка: Десислава Кулелиева
Слушай новината

Ново правителство с мандат на "Продължаваме промяната" в настоящия парламент няма да има. Кандидатът за премиер Асен Василев върна на президента Румен Радев неизпълнен мандат за кабинет.

Въпреки разговорите и усилията през последната седмица, "Продължаваме промяната" не можаха да съберат парламентарна подкрепа от 121 депутати за съставяне на правителство. Час преди да върне мандата, Асен Василев говори пред медиите в парламента и обясни, че 4 гласа не са достигнали за събиране на необходимата подкрепа.

Какво не са успeли да направят - това изреди кандидат-премиерът Асен Василев след като стана ясно, че мандатът няма да бъде реализиран.

Съдебната реформа, работата, която имаме да свършим до края на годината като законодателна дейност, за да може да се изпълни плана за възстановяване и устойчивост и най-вече това, което заложихме като дойдохме на власт - да няма корупция и това, което се случва в България през последните 15 години с разширяващата се ножица между бедни и богати да започва да се обръща, държавата да работи за хората, средствата да отиват при тях.

Резултатите от преговорите за подкрепа - само четирима депутати не достигат.

Успяхме да стигнем до 117 депутата, които са готови да подкрепят такава програма и такава политика. Надяваме се при едни следващи избори допълнителните 4 депутати да бъдат избрани от народа и да можем да реализираме тези си намерения.

В студиото на "Още от деня" Росен Костурков обяви, че вчера подкрепа е била осигурена, но днес ситуацията се променила.

Към вчера вечерта или към днеска сутринта имаше повече от 121 общо, които така заявиха подкрепа. Трябваше днес сутринта просто да се подпишат под програмата и под споразумението, което така или иначе направихме с другите депутати и не дойдоха. Причините са много. Няма смисъл да гадаем. Това е положението.

Асен Василев смята, че на всички българи е станало ясно защо кабинетът беше свален.

Господин Слави Трифонов си изтегли министрите от кабинета и нареди на част от депутатите на ИТН да гласуват вот на недоверие.

Дали биха преговаряли с "Има такъв народ", ако мандатът отиде при тях и дали биха изпълнили условието - Петков и Василев да не участват, Асен Василев отговори философски.

Айнщайн има една много хубава мисъл: "Да правиш едно и също нещо и да очакваш различен резултат е форма на лудост". Българският народ го е казал малко по-цветно: "Само глупаци настъпват една и съща мотика два пъти.

Нека не се занимаваме с хипотези - така Асен Василев отговори на въпрос на БНТ кого биха подкрепили - БСП или ДБ при третия мандат.

По темата работиха: В. Александрова, М. Кирова. Д. Маркова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Янислав Герчев загуби оспорвана битка в Будапеща
Янислав Герчев загуби оспорвана битка в Будапеща
Александър Николов: Изпълнихме задачата си
Александър Николов: Изпълнихме задачата си