НОВИНИ

Какви са резултатите от акцията за употреба на алкохол и наркотични вещества?

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
20:45, 08.07.2022
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

Специализирана акция за проверка на водачи на автомобили за употреба на алкохол и наркотични вещества се провежда в страната.

От 16.00 часа вчера до следобед днес специализираните екипи в столицата са извършили над 350 проверки за употреба на алкохол и наркотични вещества. Един водач е шофирал след употреба на алкохол, като изследването е показало над 1,2 промила алкохол в кръвта.

С под 1,2 промила са били петима водачи на автомобили, един е отказал проверка. Над 50 шофьори са проверени на територията на столицата за употреба на наркотици. Двама са шофирали след употреба на дрога, а други 7 са отказали да им бъде извършена проверка.

По закон при такъв отказ се съставя акт и се отнема свидетелството за управление, следва наказателно постановление, което предвижда 24 месеца лишаване от управление на МПС и глоба от 2000 лева.

При акцията в София е задържан водач с невалидни документи за управление на автомобил. В колата му са открити и иззети полицейска лампа и две радиостанции. Мъжът не само не е спрял за проверка, но е ускорил автомобила. Последвала е гонка, след което е бил засечен и спрян в района на бул. "България".

"Установена е самоличността на шофьора – 40-годишен мъж, както и на двамата му спътници – на 30 и 37 години. При проверката са намерени полицейска лампа и две радиостанции. Тримата мъже са задържани в полицейския арест за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство, разследването продължава под наблюдението на прокуратурата", заяви комисар Радослав Начев, заместник-началник отдел "Пътна полиция" към СДВР.

При специализираната акция по Южното Черноморие за последното денонощие са заловени двама водачи да шофират в неадекватно състояние. Единият е на 30 години, като дрегерът е установил 2,59 промила алкохол.

Друг 26-годишен водач е задържан, след като проверката е показала 0,78 промила алкохол и употребата на кокаин и канабис. Специализираната акция ще продължи до 24 юли на територията на цялата страна.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фалшив сигнал за масов бой в голям столичен хотел
Фалшив сигнал за масов бой в голям столичен хотел
ММС е напът да отнеме лиценза на Българската федерация по вдигане на тежести
ММС е напът да отнеме лиценза на Българската федерация по вдигане на тежести