НОВИНИ

Мариана Кукушева: От днес хлябът във всички търговски вериги е с 20% по-евтин

bnt avatar logo
от БНТ
18:26, 09.07.2022
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

20% ДДС на хляба и брашното е поредната мярка, която заработи с актуализацията на бюджета. Според министерството на икономиката, липсата на данъка веднага се е отразил на цената на хляба и той е поевтинял. Преди седмица в "Говори сега" вицепремиерът Корнелия Нинова съобщи, че резултатът е мигновен и хлябът е по-евтин с 20%. Как стоят нещата при брашното – зърнопроизводителите нямаха представа по какъв начин точно ще трябва да осчетоводяват намаленото ДДС. За тези мерки и цените - темата в "Говори сега" коментира Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите.

От днес хлябът във всички търговски вериги е с 20% по-евтин. В много от малките магазини цените не са коригирани - контролните органи са в акция, заяви Кукушева. Тя е категорична, че там, където хлябът не е намален, става въпрос за сива икономика.

Всички хлябове - и луксозни, и обикновени, с квас, без квас, с мая или без, както и с технологични добавки като олио, масло, соев лецитин, са намалени. Нула процента ДДС. Това трябва да е отразено на касовата бележка, обясни Кукушева.

Тя изрази благодарност към всички, които са подкрепили мярката. По думите й, това е много силна социална мярка.

Много малка част от хлебопроизводителите са изцяло на газ, повечето ползват комбинирани пещи на ток, обясни Кукушева, като допълни, че секторът се преориентира заради проблемите с газовите доставки.

Ние все още нямаме хляб, произведен с нула процента ДДС на брашното и очаквам да има още поевтиняване в цената на хляба, каза Кукушева.

20-те процента не са промоция - подчерта тя, като предупреди потребителите да бъдат внимателни и да не допускат подвеждане.

Благодарение на зърнопроизводителите, ние нямаме продоволствена криза. Ние сме на първо място в света по производство на пшеница на глава от населението, съобщи Кукушева.

Леко намаляване на цената ще се усети и при закуските и сладкарските изделия, заради намаляването в цената на брашното, допълни тя.

Кукушева увери, че на борсата всичко е спокойно и каквото и да се случи, няма да бъдат допуснати цените преди 20-процентното намаление на хляба.

Не очаквам в никакъв случай хлябът да стане 3 лева наесен, говорим за обикновения хляб, категорична е Кукушева.

Гледайте още теми от "Говори сега"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Eдмонд Назарян е спортист №1 на България за месец юни
Eдмонд Назарян е спортист №1 на България за месец юни
Елена Рибакина триумфира с титлата на Уимбълдън след обрат над Онс Жабьор
Елена Рибакина триумфира с титлата на Уимбълдън след обрат над Онс Жабьор