НОВИНИ

Доц. Гломб: Новият подвариант на COVID-19 е десетократно по-заразен от възникналия в Китай

bnt avatar logo
от БНТ
18:52, 09.07.2022
Чете се за: 02:30 мин.
Още
Слушай новината

COVID-19 се завърна – противно на очакването, броят на заболелите у нас нараства и в разгара на лятото. 1005 са новите случаи през последното денонощие в България. Починали са двама заразени, показват данните от Единния информационен портал. Министерството на здравеопазването върна маските в болниците у нас. Гост по темата в студиото на "Говори сега" беше Любомира Николаева-Гломб, завеждащ отделение "Вирусология" в Националния център по заразни и паразитни болести.

Две години е твърде кратък срок, за да прогнозираме, че вирусът ще прояви сезонност. Всеки един човек беше напълно наивен за него. Вероятно и тук ще се очертае сезонност, но след години, смята доц. Гломб.

За новия подвариант на коронавируса тя обясни, че той е много по-заразен, десетократно по-заразен от индексния вариант, възникнал в Китай. Този Омикрон се характеризира с изключителна заразност и в състояние да заобиколи имунитета. Болестта преминава относително по-лесно за по-големия процент инфектираните, обясни тя.

Доц. Гломб категорично препоръчва ваксинацията. Според нея, стандартната имунизация за ваксините срещу коронавирус ще се утвърди като тридозова, така че вторият бустер, реално ще стане първи.

Тя обясни, че в момента се разработват бивалентни ваксини с много добри резултати при изпитателните тестове. Те обаче са препоръчителни като бустерни дози, а за първоначална ваксинация ще се прилагат наличните досега ваксини.

Виждате ръстът само за две седмици. Освен това, става дума за регистрираните случаи. Има много хора с леки оплаквания. Смятам, че има една скрита заболяемост, която не влиза в регистрите, допълни доц. Гломб.

Тя е категорична, че маските трябва да бъдат носени, за да предпазим околните и да проявим отговорно отношение.

Гледайте още теми от "Говори сега"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Блинкен и Борел приветстваха "френското предложение"
Блинкен и Борел приветстваха "френското предложение"
Обвиняемият за катастрофата с две жертви Георги Семерджиев остава в ареста
Обвиняемият за катастрофата с две жертви Георги Семерджиев остава в ареста