НОВИНИ

Има ли шанс за съставяне на правителство с третия мандат?

Милена Кирова
от Милена Кирова
19:52, 09.07.2022
Чете се за: 06:20 мин.
У нас
Слушай новината

Вицепремиерът в оставка Асен Василев се въздържа да коментира кого биха подкрепили при третия мандат за кабинет и ще имат ли условия. След като ГЕРБ потвърдиха, че ще върнат втория мандат за съставяне на правителство, "Демократична България" и БСП гледат към третия.

"Демократична България" ще положи всички усилия без да се правят компромиси, за да бъде създадено правителство в този парламент. Това обяви Атанас Атанасов в ефира на БНТ. От БСП очакват разговорите за третия мандат да се водят между доскорошните партньори в четворната коалиция. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изтъкна, че ако "Продължаваме промяната" бяха предложили правителство, от ГЕРБ щели да го подкрепят. А вицепремиерът Асен Василев обяви, че не може да работят с ГЕРБ в този й състав, преди от партията на Борисов да са се извинили на народа за всичко, което са причинили последните 12 години.

Нека да видим на коя формация ще бъде връчен мандата и тогава ще коментираме, това каза вицепремиерът в оставка Асен Василев по повод третия мандат за съставяне на правителство. Той изтъкна и какво трябва още да свърши парламентът.

Парламентарното време е много добре да се даде. 4 от законопроектите са вече в парламента - един от тях е законопроекта за КПКОНПИ, който е по плана за възстановяване и устойчивост. Други 13 законопроекта са или в МС или на последна фаза на обществено обсъждане, така че те най-вероятно ще могат да влязат в парламента в този период.

Атанас Атанасов: Ако получим третия мандат, първо ще се обърнем към "Продължаваме промяната"

От "Демократична България", които заявиха открито, че са готови да вземат третия мандат и да опитат да съставят правителство, нямат основание да преговарят с ГЕРБ или ДПС. Това заяви в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" Атанас Атанасов. "Демократична България" настояват и за нови консултации пр президента преди връчването на третия мандат. А ако го получат, първо ще се обърнат към "Продължаваме промяната".

Всяка една политическа дестабилизация у нас е шанс за реставрация на корумпираната Борисова държава. Ние от ДБ ще направим всички усилия без, разбира се, някакви компромиси да бъде създадено правителство в този парламент, защото мнозинство за това има. Мнозинството е между тези 4 партньора, които до сега стояхме зад правителството на Кирил Петков, каза Атанас Атанасов - депутат от ПГ на "Демократична България".

БСП също смятат, че разговорите трябва да бъдат между левицата, "Продължаваме промяната", "Демократична България" и "Има такъв народ".

Има 4 партии - една, от които допусна много сериозна грешка през последните три месеца и постави на карта цялостното стабилизиране на ситуацията в България, обявявайки се против действаща четворна коалиция, но и в тази партия, а и в останалите три трябва да се каже - това е съвсем ясно има желание пътя на България да продължи напред, защото той беше променен много трудно, каза проф. Георги Михайлов, депутат от ПГ на БСП.

Бойко Борисов: За третия мандат няма с кого да преговаряме

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов смята, че "Продължаваме промяната" са "избягали през задния вход" и няма правителство с първия мандат.

Ако те бяха вкарали правителство, все щях да намеря трима депутати, които да са ми верни и да ги подкрепя и те го разбраха вчера. Нямах си работа та го споделих уж с най-близки. Скъсаха проектокабинет, бягаха, хвърлиха мандат и заминаха. Щото щяхме да ги оставим и тогава той не може да каже фразата, че от тук нататък служебното правителство носи изцяло отговорността, каза Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ.

Нинова: Борисов се самопредлага, но никой не го иска

Борисов се самопредлага, но никой не го иска, написа лидерът на БСП Корнелия Нинова във Фейсбук. Асен Василев поиска извинение от ГЕРБ.

Видяхме последните 12 години управление на ГЕРБ до къде доведоха страната - най-голямата разлика между бедни и богати в ЕС, окрадена държава и честно казано с ГЕРБ в този й състав, с тези хора вътре преди те да са се извинили на българския народ за всичко, което са причинили последните 12 години не мисля, че можем да работим.

Цончо Ганев, "Възраждане": Поне четирима от БСП нямаше да подкрепят проектокабинета

От "Възраждане" за пореден път повториха, че този парламент е морално изчерпан.

Не само, че не виждаме, няма и да водим разговори с никой. Няма как да управляваме, да участваме в управление с 6 евроатлантически партии, които поставят общностните интереси над националните, каза Цончо Ганев - депутат от ПГ на "Възраждане".

През следващата седмица президентът ще обяви кога ще връчи втория мандат за съставяне на правителство.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опашки по бензиностанциите заради отстъпката от 25 ст. на литър гориво
Опашки по бензиностанциите заради отстъпката от 25 ст. на литър гориво
Общото събрание на прокурорите избра трима членове на ВСС
Общото събрание на прокурорите избра трима членове на ВСС