Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

От нашите пратеници: Гласът на хората с българско самосъзнание в Северна Македония

Александър Марков
от Александър Марков
20:46, 09.07.2022
7656
Чете се за: 06:05 мин.
По света
Слушай новината

Франция се е консултирала само с България относно Преговорната рамка на Република Северна Македония. Това твърди чешки анализатор, чиято държава пое Председателството на Съвета. Аргументът дава основание на критиците на компромиса в югозападната ни съседка да искат ревизия. Президентът на страната Стево Пендаровски обяви, че на Европейския съюз му липсва стратегическо мислене и че Брюксел се срамува от случващото се.

Повече подробности от Скопие предават специалните пратеници на БНТ Александър Марков, Станислав Златев и Николай Николов.

Протестите са организирани от основната опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ и са против "българизация" на страната. Иначе през последните часове членове на НПО-та повдигнаха въпроса, че всъщност, по тяхна информация, Франция е консултирала своето предложение само в България. Това е нещо, което, според тях, е взето предвид от новото Чешко председателство на Съвета на ЕС. Но дали това е началото на нова лобистка кампания от страна на Скопие, или е реален процес, който ще се развие по дипломатически път - в рамките на следващите няколко седмици предстои да разберем.

В едночасово интервю за местната телевизия "21" президентът на страната Стево Пендаровски заяви, че в момента в ЕС липсва стратегическо мислене и че Руската федерация, според него, се възползва от протестите. Той призова политическите партии в страната да се солидаризират около позиция, която ще бъде добра за държавата, а не добра за тях в рамките на следващите избори, посочвайки, че след година и половина, когато тук се очаква да има избори, така или иначе, дори и опозицията да дойде на власт, ще трябва да търси конституционно мнозинство в Събранието от 80 депутати за промяна евентуално в Конституцията и вписването на българите в нея.

Говорът на омразата в Република Северна Македония е явен факт от години. В тези условия хора като Владимир Перев живеят през целия си живот.

Това, което става сега, днес, тия дни - това е един процес, кой трае тука 60-70 години, но е бил като някаква река, но езикът на омразата към България никога не е утихнал. Сега България разбра какво има на своята западна граница. България се ангажира и отвори новите процеси в отношенията между България-Македония, но и в отношенията бившите югославски републики-България-ЕС.

Атанас Величков списва сайта "Трибуна.мк", който се опитва да бъде гласа на българите в Скопие и региона. Заради протестите дори излизането от вкъщи за него е предизвикателство.

В момента ние сме свидетели на едни антибългарски и шовинистични протести, организирани от антиевропейски партии в лицето на ВМРО-ДПМНЕ, начело с техния лидер Християн Мицкоски, който официално говори, че е европейски лидер и че няма проблем с европейската интеграция на Македония, и отвореният руски играч Димитър Апасиев, лидер на "Левицата". Тези протести трябва да покажат гнева на обикновения човек против т.н. "булгаризация" на Македония, която идва с френското предложение, т.н. френско предложение.

В специално интервю за телевизия "21" северномакедонският президент Стево Пендаровски заяви, че Брюксел го е срам от случващото се тук. Пендаровски призна, че, първо, Франция през 2019-а наложи блокада с цел приемане на новата методология за преговори. И описа Скопие като "прецедент" за ЕС.

Според експерти и наблюдатели, протестите в Скопие са свързани не само с въпроса за ЕС.

Хората в Северна Македония се питат - защо България иска гаранции за вписването на българите в Конституцията и за всички останали неизпълнени клаузи по Договора от 2017-а. Един от отговорите на експертите е - именно заради екстремизма на протестите.

Вече от българска страна, доколкото знам и ми е известно, вето няма. Ветото вече не е проблем. Но тук определени структури и струи искат да продължат наратива, че - ето, виждате ли - пак България е проблем. Пък и Европа страна фашистка - от изблиците на такива изявления на протестите. Винаги някой друг е крив на македонските политици, каза Атанас Величков.

На протестите в последните дни екипът ни беше помолен учтиво да напусне един от протестите на ВМРО-ДПМНЕ с думите: "Марш, мръсни български татари". Полицаите бяха нападани физически с думите - Елате ни, българчета. И питани - България ли пазите?

Т.нар. "френско предложение" предстои да бъде разгледано най-вероятно следващата седмица в Събранието. В понеделник депутатите ще се съберат, за да решат кога точно да почнат дебатите и евентуално гласуването по него. Засега е ясно, че към този момент има осигурено мнозинство за приемането му с помощта на гласовете от албанските партии.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Байрамът в Мека започна с ритуала пребиване на сатаната с камъни
Байрамът в Мека започна с ритуала пребиване на сатаната с камъни
Жените над 43 години вече ще имат право на ин витро процедура
Жените над 43 години вече ще имат право на ин витро процедура