Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Жените над 43 години вече ще имат право на ин витро процедура

bnt avatar logo
от БНТ
20:38, 09.07.2022
5924
Чете се за: 03:10 мин.
Още
Слушай новината

Върховният административен съд отмени забраната за безплатно ин витро на жени, навършили 43 години с мотива, че възрастовото ограничение е дискриминационно. В България над 200 000 двойки имат репродуктивни проблеми и трудно могат да си позволят скъпите процедури. Чакането на одобрение за държавна финансова помощ понякога може да се окаже напразно, именно заради възрастовата граница.

"Обичам те, мамо". Всяка жена мечтае да чуе тези думи. След много ин витро опити, болка и надежда вече всеки ден ги чува и Петя Донева от Русе, въпреки че не се вписва в бюрократичната наредба да има дете до 43 години. Малката София идва на бял свят, когато майка й е на 45.

10 години ходихме по лекари, сменихме три клиники, докато най-накрая се случи чудото, казва Петя.

Оказва се , че най-безценното нещо в живота си има цена. Финансова, която е непосилна за много семейства с репродуктовни проблеми. В момента ин витро процедурите у нас са между 5 и 10 хиляди лева и се извършват в 40 клиники.

Опитите, коствало ми е около два апартамента в София. Но не съжалявам нито за секунда за похарчените пари, но смятам, че държавата трябва да се намеси, не трябва да я има тази дискриминация, която беше възрастовата, допълва Петя.

Д-р Александър Кунев извършва ин витро процедури от 11 години. Помогнал е на 150 семейства да чуят детски смях в дома си. Приветства отмяната на забраната за безплатно инвитро над 43 години, защото е против игнорирането на индивидуалните репродуктивни функции на жените , но не смята, че е редно съдът да решава медицински казуси .

Тези медицински казуси се създават от определени лобита в нашата гилдия, които желаят да се работи с по-млади пациенти. Беше вкарано като гранична линия, което обаче е цензура, защото ти лишаваш хората. Вижте другите европейски държави - една Словения можеш да направиш 10 опита без горна граница. Но за съжаление , тук и българинът има вина, защото се сеща да има деца като мине 35,40 години, обяснява д-р Александър Кунев, специалист по репродуктивна медицина и ин витро.

Наблюденията на д-р Кунев са, че по време на пандемията успеваемостта на ин витро процедурите е намаляла, заради завишеното съсирване на кръвта на пациентките.

Репортер: Даниела Димитрова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От нашите пратеници: Гласът на хората с българско самосъзнание в Северна Македония
От нашите пратеници: Гласът на хората с българско самосъзнание в Северна Македония
Три пъти се е увеличил броят на заразените с ковид за последните две седмици
Три пъти се е увеличил броят на заразените с ковид за последните две седмици