НОВИНИ

Директорът на БАБХ: Служители на висши позиции излязоха в болничен заради проверките на "Капитан Андреево"

bnt avatar logo
от БНТ
08:02, 11.07.2022
Чете се за: 04:50 мин.
У нас
Слушай новината

Агенцията по безопасност на храните сезира прокуратурата и ГДБОП заради установените драстични нарушения при контрола на граничния пункт "Капитан Андреево", извършван в последните 10 години от частна фирма.

Това обявиха на съвместна пресконференция директорът на агенцията Христо Даскалов и зам.-министърът на земеделието в оставка Иван Христанов. Заради анулирания от държавата договор с новия наемател, продължават заплахите към държавни служители и депутати. Изпълнителният директор на Агенцията проф. Христо Даскалов коментира случая в "Денят започва".

"Малко забавихме представянето на данните, за да съберем необходимите доказателства - всичко, което имаме като протоколи, получено до 20 май. В дадения случай ние говорим за компрометирани пратки за проби от нашата референтна лаборатория. Всичко е доказано - тези цифри, които ние дадохме, почиват на ясни документи, които могат да бъдат представени".

Днес ще продължи представянето на документи пред прокуратурата, ГДБОП и други компетентни органи, заяви Даскалов. Три са групите стоки, влизащи през "Капитан Андреево". Миналата година, при преминали около 110 000 камиона през границата, 36 000 са заминали в трети страни. Останалите са за България и ЕС.

БАБХ и МЗХ дават на прокуратурата резултати от одит за нарушения на "Капитан Андреево"

Христо Даскалов потвърди думите на Ивайло Мирчев от "Демократична България", че службите са имали достатъчно информация за нередностите на "Капитан Андреево".

"Не е тайна за никого, че нашите партньори (от ЕС, бел. ред.) също наблюдават много внимателно какво става. Коментирали сме много пъти Шенген и защо все не ни се случва. Нали разбирате, че за "Капитан Андреево" партньорските служби, особено на по-големите страни членки много добре са знаели какво се случва, кой го прави това нещо, кои са въвлечените лица."

Председателят на БАБХ е с охрана след скандала с лабораторията на "Капитан Андреево"

Трима са служителите, които в навечерието на проверките са излезли в болничен, без да има видими причини за това, каза Даскалов. Проверяват се болничните на общо 10 души.

"Особено в последните няколко месеца, особено служители, които са позиционирани по-високо в йерархията. В един момент като започнем да надничаме в тяхната работа - какво са правили, какви договори са били сключвани с тяхна помощ - имам доста служители, и в централно управление, които неочаквано се разболяха и вече боледуват доста време. Чакат ни да не сме в изпълнителната власт, да се върнат правилните хора и схемата отново да заработи.

Петков: С всеки оставащ час от нашето управление си връщаме контрола над "Капитан Андреево"

Лабораторната дейност на частната фирма е прекратена на 20 май, помещенията на граничния пункт са напуснати един ден преди проверките. Когато влязохме вътре на оглед, чувството беше много неприятно, разказа проф. Даскалов.

Той уточни, че пробите от внасяните стоки се събират три пъти дневно, през интервал от осем часа, като вече го няма празният прозорец от време, за който шофьорите сигнализираха.

"Покриваме 24 часа. Да уточня, че предната схема по никакъв начин не нарушаваше правилното събиране на пробите. Но на ден сега се взимат по 20 проби, с два апарата, които толкова могат да покрият. Не сме си позволявали с два апарата да предадем 40 - 45 протокола, което означава, че половината са изсмукани отнякъде", уточни проф. Даскалов.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Светослав Бенчев, БПГА: Отстъпката за горивата ще продължи най-много шест месеца
Светослав Бенчев, БПГА: Отстъпката за горивата ще продължи най-много шест месеца
Ще се изпълнят ли очакванията за добър летен сезон?
Ще се изпълнят ли очакванията за добър летен сезон?