НОВИНИ

Покривът на най-голямата църква в Струмяни се нуждае от спешен ремонт след силна буря

bnt avatar logo
от БНТ
06:40, 11.07.2022
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Слушай новината

Силна буря нанесе щети по най-големия храм в община Струмяни. Ураганният вятър е изпочупил и отнесъл около 300 керемиди и над половината от покритието на купола.

Спешен ремонт трябва да се направи до края на лятото, а според първоначалните разчети ще са нужни около 30 000 лева. Църковното настоятелство на храма започна дарителска кампания.

Георги Фильов, член на църковното настоятелство в Струмяни, разказва, че за своите 67 години никога не е виждал такава страховита буря като тази, разразила се в Струмяни преди десетина дни. Ураганният вятър изпочупил керемидите на черквата, а ламаринената облицовка отвял на повече от 200 метра.

"Другата част, която е останало горе, също ще трябва да се демонтира, за да може след това да се направи нов обков така, както е направен по проект с медна ламарина, която ще издържи много по-дълго време. Тази е някъде на около 30 години, и както виждате, понеже е поцинкована. Самата ръжда е започнала да я разяжда", обясни Георги.

Общата площ на двата купола, която трябва да се ремонтира, е около 100 кв. метра. И за да не протече през зимата покривът на храма, трябва да се ремонтира спешно през следващите месеци. Наличните в черквата около 10 000 лева, няма да стигнат, затова църковното настоятелство обяви и дарителска кампания.

"Ако съберем още 15 - 20, дай боже и 30 000, ще можем съвсем спокойно да свършим това, което ни предизвика природата. Тази църква е построена по същия начин, лев по лев, тухла по тухла", каза отец Никола Ризов.

Черквата "Св. Св. Константин и Елена" е завършена преди около 30 години и е най-голямата в община Струмяни.

Репортер: Антония Сукалинска

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Земеделски производители от Петричко се оплакват от слаби продажби в началото на лятото
Земеделски производители от Петричко се оплакват от слаби продажби в началото на лятото
В памет на Абе: Операта в Сидни бе осветена в цветовете на японското знаме
В памет на Абе: Операта в Сидни бе осветена в цветовете на японското знаме