НОВИНИ

Петков: С всеки оставащ час от нашето управление си връщаме контрола над "Капитан Андреево"

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
14:14, 10.07.2022
5233
Чете се за: 03:35 мин.
У нас
Слушай новината

"С всеки оставащ час от нашето управление си връщаме обратно контрола над европейската граница ГКПП "Капитан Андреево". Работим усилено, за да възстановим върховенството и силата на закона, икономическия просперитет и икономическа стабилност в България, контрола върху качеството на храната и възстановяването на здравето на българските граждани", заяви в профила си във Фейсбук премиерът в оставка Кирил Петков.

Той поясни, че по покана на "Продължаваме промяната" на "Капитан Андреево" е бил извършен одит от Европейската комисия.

"В продължение на 4 дни, по 12 часа на ден, ГКПП "Капитан Андреево" бе одитиран от експерти на DG SANTE, чиито окончателен доклад ще бъде публикуван през есента. Ние апелираме това да стане възможно най-скоро", допълни Кирил Петков.

По думите му по предварителни данни одиторите са констатирали множество нарушения в предишните практики, които повдигат редица въпроси.

"Например разрешавани ли са през последните 10 години недопустимо високи нива на пестициди във вносните плодове и зеленчуци? По последни изчисления нивата на пестициди в плодовете и зеленчуците, които са достигали до масата на гражданите в България и Европа, са били до 5 пъти над нормата. За последните 10 години причинените парични загуби и пропуснати ползи за държавата са оценени на поне 250 милиона лева", добави Кирил Петков.

Той уточни, че благодарение на екипа и усилията на правителството в лицето на БАБХ и Министерството на земеделието контролът на храните е върнат на държавата.

"Ние вече можем да гарантираме високо ниво на безопасност на храните за българския и европейския потребител, които отговарят на същите стандарти на контрол, както на всяка друга европейска граница. Това значи по-здрави български деца и граждани. Благодарение на усилията на правителството, оттук нататък в държавата ще влизат допълнително почти 50 милиона лева на година. Отне ни само 6 месеца, за да постигнем всичко това", подчерта премиерът в оставка.

Според него със средствата от тези приходи за следващите 10 години държавата може да се погрижи за:

• построяването на поне 4 нови областни болници;

• обзавеждането и оборудването на поне 6 детски болници;

• извършване на основен ремонт на поне 15 областни болници;

• закупуване на поне 52 нови ядрено магнитни скенери или 6000 бебешки кувьоза;

• Общинска инфраструктура – пътни и ВиК проекти за нуждите на абсолютно всички общини в България, заявили проектите си към момента;

"Бъдещето за всички ни ще е по-светло, ако заедно обединим усилия да се върне държавността и справедливостта! А това е от значение за нас като българи и европейски граждани", завършва поста си във Фейсбук Кирил Петков.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нападнаха полицаи край Карнобат след сигнал за силна музика
Нападнаха полицаи край Карнобат след сигнал за силна музика
Александър Лазаров триумфира с титлата на тенис турнира в София
Александър Лазаров триумфира с титлата на тенис турнира в София