НОВИНИ

Продължават заплахите към държавни служители и депутати заради случая "Капитан Андреево"

Николай Минков
от Николай Минков
20:12, 10.07.2022
Чете се за: 06:12 мин.
У нас
Слушай новината

Агенцията по безопасност на храните сезира прокуратурата и ГДБОП заради установените драстични нарушения при контрола на граничния пункт "Капитан Андреево", извършван в последните 10 години от частна фирма. Това обявиха на съвместна пресконференция директорът на агенцията Христо Даскалов и зам.-министърът на земеделието в оставка Иван Христанов. Заради анулирания от държавата договор с новия наемател, продължават заплахите към държавни служители и депутати.

Редица нарушения но фитосанитарния и здравен контрол са засечени на "Капитан Андреево". Това обяви заместник-министърът на земеделието Иван Христанов. В периода 13 април - 19 май, когато е оперирала частната фирма, храните с пестициди са били 222 тона. От 20 май, когато влиза държавата на граничния пункт, до 25 юни, тяхното количество скача на 806 тона.

И друго - когато на пункта е оперирал наемателят, един камион се е обработвал за 6 минути, докато проверка е показала, че това не може да стане за по-малко от 20 минути.

Частният оператор си е позволил дори да промени предназначението на специализираните сгради на "Капитан Андреево", от което е последвал проблем за лабораторното изследване.

Петков: С всеки оставащ час от нашето управление си връщаме контрола над "Капитан Андреево"

На 9 юли е приключил извънредният одит на Европейската комисия на граничния пункт. Трима от инспекторите на Агенцията по храните са излезли във внезапен болничен в навечерието на проверката. Има данни, че семействата им са били заплашвани, за да не се явят на работа. Според Христанов, това е опит да бъде саботирана проверката.

Той посочи, че над 800 тона храни със завишено количество пестициди са спрени от внос у нас през „Капитан Андреево“ след връщането на контрола на държавата или над 727% повече спрямо спрямо същия период през миналата година.

ГДБОП бяха сезирани в края на тази седмица, на база на предварителните данни, утре сигналът ще бъде изпратен с по-пълни данни. Още утре ще им изпратим сигнал с допълнителни данни. Същият сигнал ще изпратим към прокуратурата, към г-н Гешев, който ще бъде допълнен с откритията, свързани с това, че нашите собствени контролни органи не са се появили на границата в продължение на 9 години, така че да продължат да изследват хипотезата за нарочно поведение и за обвързаности между висшия състав на предходните управления на БАБХ и съответните частни оператори на границата за този период, каза Иван Христанов, зам.-министър на земеделието.

Констатирано е, че за 2021 г. среднодневно са връщани 6 тона храни с пестициди, а след като държавата пое управлението на пункта количеството скача на 22 тона средно дневно.

От ръководството на Агенцията по храните се усъмниха в качеството на извършваните от частната фирма проверки.

Страшно е това да си декларирал, че си направил 50 проби, а всъщност да имаш машинки само за 20 проби, каза Христо Даскалов, изпълнителен директор на БАБХ.

Зам.-министър Христанов допусна и че храните с пестициди, засечени от предишния оператор на пункта не са били спирани.

Тези храни не са били унищожавани, а са намирали път към вътрешния пазар, но това също е тема, с която трябва да се заемат компетентните органи, каза Иван Христанов, зам.-министър на земеделието.

Йордан Терзийски, ПП: Случилото се на "Капитан Андреево" е геноцид върху българското население

Според шефа на агенцията по храните, умишлено е бил занижен контролът от вътрешните одитори през годините.

От 2013 година до днес не е правен одит от тази дирекция на "Капитан Андреево", на въпроса защо не е правен те навеждат глави, защото някой е забранил там да се прави, да се влиза и да се описва каквото и да било, каза Христо Даскалов, изпълнителен директор на БАБХ.

Заради анулирания от държавата договор с новия наемател, държавни служители и дори политици са заплашвани.

След като стана ясно, че ръководството на БАБХ, както и принципала в лицето на министерство на земеделието не възнамеряват да приемат договора и възнамеряваме да го обявим за нищожен, започна серия от заплахи. В рамките на следващите няколко месеца двама народни представители и трима висши държавни чиновници бяха заплашени, за да бъдат принудени да спрат дейността си по тези отношения. И междувременно поне на двама души бяха предложени подкупи, каза Иван Христанов, зам.-министър на земеделието.

Държавата ще губи между 300 и 400 милиона лева през следващите 10 години, ако отново контролът бъде предоставен на частен оператор, предупреди той: "Категорично се очаква ние да паднем от власт, за да бъде възстановена старата система."

Всички резултати от проверките са предоставени на европейските институции.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Черно море вгорчи завръщането на Локомотив София в "Надежда", национал се превърна в герой за "моряците"
Черно море вгорчи завръщането на Локомотив София в "Надежда", национал се превърна в герой за "моряците"
България срази и Полша на Евроволей 2022 за младежи до 18 години
България срази и Полша на Евроволей 2022 за младежи до 18 години