НОВИНИ

Ангел Джамбазки: Кураторът на протестите в Северна Македония е в Кремъл

bnt avatar logo
от БНТ
18:36, 10.07.2022
Чете се за: 02:55 мин.
По света
Слушай новината

Руска следа откриват анализатори и в продължаващите повече от седмица блокади на улици и протести в Северна Македония срещу френското предложение за решаване на спора с България. Тези дни парламентът на страната трябва да вземе решение дали да приеме предложението и да започне преговори с Европейския съюз за присъединяване. От началото на протестите беше съобщено за десетки ранени полицаи. Някои от протестиращите хвърляха камъни и бутилки по обществени сгради, като има и поне един докладван случай на стрелба. Лидерът на националистическата и главна опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски твърди, че правителството "се страхува да вземе решение само и измества фокуса към парламента" и подчертава, че ВМРО ДПМНЕ няма да подкрепи никакви конституционни промени. Темата в студиото на "Говори сега" коментира един от съпредседателите на българското ВМРО и евродепутат Ангел Джамбазки.

Тази омраза срещу България и всичко българско е организирана много отдавна в Кремъл, така че руската връзка е ясна. Русия винаги залага на Сърбия, като загърбва и застрашава българския интерес, коментира той.

Кураторът на цялата работа винаги е един и той е в Кремъл, подчерта Джамбазки.

От нашите пратеници в Скопие: Продължават протестите срещу "френското предложение"

Според него, може би ще се стигне до гласуване на френското предложение, но не може да се каже дали ще бъдат направени необходимите конституционни промени.

По темата "Македония" нямаме приятели. Трябва да разчитаме на собствените си сили и да защитаваме интереса си, категоричен е Джамбазки. Безпокоя се, че Конституцията няма да бъдат променени, протоколите няма да бъдат подписани, допълни той.

Според него, има реална опасност да се стигне до голямо напрежение между България и Северна Македония, ако протестите и разпространяването на езика на омразата продължават.

И още - притежава ли вече Ангел Джамбазки шофьорска книжка, след като му беше отнета преди време и какво коментира за тежката катастрофа с две жертви в София, вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече теми от "Говори сега"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България допусна трета загуба на Евробаскет 2022 за жени до 20 години
България допусна трета загуба на Евробаскет 2022 за жени до 20 години
Започна официалното посещение на президента Румен Радев в Черна гора
Започна официалното посещение на президента Румен Радев в Черна гора