НОВИНИ

Българите все по-често инвестират спестяванията си в монети

bnt avatar logo
от БНТ
16:00, 10.07.2022
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

Българите все по-често инвестират спестяванията си в монети. В последните месеци нумизматите отчитат повишено търсене не само от страна на колекционери, но и от хора, които се опитват да спестят парите си от покачващата се инфлация.

Нумизматите в Пловдив забелязват, че пандемията и последвалата я икономическа криза е принудила хората да търсят нестандартни инвестиционни решения.

"Известна пловдивска адвокатка продаде апартамент и инвестира всичките пари от апартамента, около 170 - 180 000 евро, в нумизматика. Смята, че ще ѝ донесе повече печалба, отколкото ако ги държи в банка или купува и продава постоянно имоти", заяви Петър Неделев, председател на нумизматично дружество.

Печалбата от монети в дългосрочен план е възможен сценарий заради поскъпването на материалите и нимузматичната им стойност, която се вдига веднага щом тиражът се изчерпа. Последната златна монета, която БНБ пусна в обращение, също се изкупи за часове на цена 3755 лева.

"За 2 седмици поскъпна с 500 - 600 лв. В някакво по-далечно бъдеще предполагам ще стигне 5000 лева", допълни Петър Неделев.

Възможна инвестиция са и произведенията на изкуството, но българите традиционно влагат спестяванията си предимно в недвижима собственост.

"Аз съм галерист в София. Има хора, които наистина търсят стари майстори и влагат парите си в това. Доколко е разумно в България - не мога да кажа", добави Дияна Стайкова, галерист.

Ако все пак предпочитате да инвестирате в ценни монети, трябва да бъдете внимателни, защото според специалистите на свободния пазар се срещат и фалшификати.

Репортер: Нели Ангелова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Локомотив София обяви състава и номерата на футболистите за новия сезон
Локомотив София обяви състава и номерата на футболистите за новия сезон
Кристиян Василев спечели сребърен медал на скиф от Световната купа по гребане в Люцерн
Кристиян Василев спечели сребърен медал на скиф от Световната купа по гребане в Люцерн