Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

От нашите пратеници в Скопие: Продължават протестите срещу "френското предложение"

Александър Марков
от Александър Марков
06:47, 07.07.2022
Чете се за: 04:32 мин.
Балкани
Слушай новината

Протестите срещу т.нар. "френско предложение" в Скопие не стихват. Хиляди хора, подкрепени от опозицията в Република Северна Македония, демонстрират срещу "побългаряването" на страната. Пакетът документи, който Съветът на ЕС предложи на София и Скопие, за да разрешат отворените въпроси помежду си и така съседите ни да започнат преговори за присъединяване, трябва да бъде гласуван от северномакедонския Парламент в идните дни.

Всичко зависи дали опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ ще промени позицията си. Засега те остават против френското предложение и против промяна на Конституцията на страната. Затова и партията е една от формациите, които организират протестите.

Всички партии вече са излъчили свои представители, които преговорят за насоки относно преговорите. Решението на Парламента е ключово как да отговори страната на френското предложение.

Вижте повече подробности от специалните пратеници на БНТ в Скопие Александър Марков, Станислав Златев и Николай Николов.

Протестите против "българизацията" на страната продължават всяка вечер.

Хиляди хора за пети пореден ден излязоха на протест под мотото: "Ултиматум: Не, благодаря" в Скопие. Според тези хора, френското предложение ще "българизира" страната.

Предложението предвижда Скопие да запише българите като държавотворен народ в Конституцията си, след което да започне преговори с ЕС. В двустранен протокол между София и Скопие, който официално все още не е потвърден от нито една от двете страни, се залагат мерки за историята, учебниците и паметниците на културата. Този е документът, който протестиращите смятат, че ще отнеме идентичността на страната.

Според Владимир Захариев, когото срещаме на протеста, България трябва да има друг подход към Северна Македония. Припомня си 1990 г., когато сръбска група начело с Воислав Шешел и македонска влизат в схватка в манастира "Прохор Пчински". Тогава Шешел сваля няколко от македонските държавни символи.

На оградата пред правителствената сграда, замеряна с яйца преди дни, Илия, увит в знамето със звездата на Вергина, казва, че не е съгласен, цитирам, с "българското предложение".

Казва, че ако "френското предложение" бъде прието ще избухне гражданска война.

Шествието тръгва към Министерството на външните работи и Събранието. Минавайки под моста в близост до паметника на Скендербег в албанската част, анонимна група атакува с камъни шествието. Протестиращите отвръщат.

След намесата на полицията шествието продължава към законодателния орган. Фасадата на Събранието е силно засегната от замерянията с камъни и бомбички предходната нощ.

Протестът прераства в опит на демонстриращите да отделят от себе си 30 маскирани, някои от които хвърлят бомбички към Събранието. Самото то - оградено от специални сили, включително и армейски.

По-рано на протеста група демонстранти изгарят плакат със снимките на депутатите в Събрание, които са подкрепили т.нар. "френско предложение".

Докато протестиращите оредяват, лидерът на опозицията Християн Мицкоски свиква извънредна пресконференция, за да обяви, че на протеста тази вечер към него е имало опит за убийство.

Протестът приключва малко преди полунощ. За да се върне в следващите дни, когато правителството ще изпрати френското предложение в Събранието.

Вижте повече от протеста във видеото

Свалете приложението BNT News за Android или iOS и научавайте новините първи!


Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
СБЖ не може да влезе в свой имот заради спор с наемател
СБЖ не може да влезе в свой имот заради спор с наемател
Кристалина Георгиева пред "Ройтерс": Възможна е глобална рецесия
Кристалина Георгиева пред "Ройтерс": Възможна е глобална рецесия