НОВИНИ

Ген. Василев за Георги Семерджиев: Този човек го създадохме системата и ние - цялото общество

bnt avatar logo
от БНТ
18:46, 10.07.2022
17059
Чете се за: 03:32 мин.
У нас
Слушай новината

Осъждан за наркоразпространение, свидетел по дело, човек с отнета книжка и близо 50 нарушения по пътя уби две жени след като шофира с близо 200 км в час в центъра на София. Оказа се, че негова спътница в автомобила е била униформена служителка от Първо районно. Въпросът с липсата на контрол върви паралелно и с този за скритите и явни връзки на полицаи с организирани престъпни групи. Темата в предаването "Говори сега" коментира бившият директор на Националната полиция ген. Васил Василев.

Мен няма какво да ме изненада след толкова години служба, заяви генералът относно информациите за "полицейски чадър" над обвиняемия за катастрофата Георги Семерджиев.

17 години без книжка и с полицейски чадър - наяве излизат все по-смущаващи подробности около Георги Семерджиев

Той обясни, че най-важният принцип е контролът върху работата на полицаите, но в конкретния случай, всички принципи на системата в МВР са нарушени.

Познаваме го - беше футболист. Осъдиха го за черно тото. Бил е юноша на "Левски", след това в "Спортист" - Своге, на такова ниво. През 2010 г. всичко приключи. Този човек го създаде системата, ние го създадохме - цялото общество. Той воюва с всички и не признава нищо. Кой му позволи?, попита ген. Василев.

Не искам да съм лош пророк, но вървим към средно елементарното. Няма да се стигне докрай. Ще извадим десетина служители, които са си миели колите в неговата автомивка. Това ли е полицейският чадър - не, допълни ген. Василев.

Полицайката Симона Радева е била в автомобила на Семерджиев?

Според него, всичко за незаконната дейност на Семерджиев се е знаело и контрол не е имало. Тези, които е трябвало - са знаели, допълни той.

Това е крайно опасен човек - който воюва с обществото, подчерта ген. Василев. Въпросът е кое е това, което кара полицаите са му "приятели".

Аз 30 години съм работил с информатори. Не може един общопознат разбойник да е информатор, категоричен е ген. Василев.

Като го няма контролът, всеки започва да прави каквото си иска, не се съобразяват със заповеди и с нищо, коментира още той. Според него, министърът на вътрешните работи е политическа личност, която може да обяви и даде заповед за акция, но това е "дим в комина".

Той е категоричен, че цялото МВР трябва да се реформира и да се раздели на по-малки сфери, за да се обхване контролът върху дейността им.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Говори сега"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Най-малко 15 жертви след руския ракетен удар в Донецка област
Най-малко 15 жертви след руския ракетен удар в Донецка област
България допусна трета загуба на Евробаскет 2022 за жени до 20 години
България допусна трета загуба на Евробаскет 2022 за жени до 20 години