НОВИНИ

Ще се намери ли формула за кабинет с третия мандат

Милена Кирова
от Милена Кирова
19:46, 10.07.2022
Чете се за: 06:17 мин.
У нас
Слушай новината

Преди новото завъртане на политическата рулетка, от "Продължаваме промяната" заявиха, че биха подкрепили "Демократична България", ако получат третия мандат, но ключовото е да няма промяна на техните приоритети. От "Демократична България" преповториха, че ще направят всичко възможно да реализират третия мандат, ако президентът им го връчи, без да преминават граници. И за БСП въпросът за формиране на правителство все още не е приключил. Има такъв народ биха говорили и с "Продължаваме промяната", въпреки двамата им лидери. От ГЕРБ-СДС са на мнение, че единственият изход от политическата ситуация са предсрочни избори.

Като потенциален сценарий - така Венко Сабрутев от "Продължаваме промяната" определи пред Георги Любенов възможността за избори и нов парламент. Сабрутев изтъкна, че са направили всичко възможно да запазят политическата стабилност в държавата.

Ако мандатът отиде при "Демократична България", дали бихме ги подкрепили - да, разбира се, бихме ги подкрепили. Ключовото и важно е да няма промяна в нашите приоритети. Съгласете се с мен, че няма как да се прави политика по премахване на модела "Борисов" с Борисов. Това, което ние слагаме като червена линия - ясна червена линия е никакви преговори с хората, срещу които ние реално се борим. Няма как да правим партньорство с господин Борисов, с господин Пеевски, с господин Трифонов.

Венко Сабрутев, ПП: Трябва изцяло нов парламент и нови избори

Най-големият проблем, довел до разпадането на коалицията, е Слави Трифонов, смята вицепремиерът Борислав Сандов от ДБ. Той коментира и евентуалното получаване на третия мандат.

Със сигурност ние ще направим всичко възможно без да минаваме граници, които никога не сме минавали. Не, без "Продължаваме промяната" не можем да дадем решение на настоящата криза, защото те са най-голямата политическа група и ако ние опитаме да формираме правителство извън тях, то това няма да е нещо, което на нас ще ни харесва първо, второ, което ще бъде харесвано на българските граждани и трето - няма ад отговаря на принципите, които ние сме си поставили.

Борислав Сандов: Най-големият проблем, довел до разпадането на коалицията, е Слави Трифонов

Въпросът за формиране на правителство все още не е приключил, a изборите могат да ни вкарат в още по-тежка агония, заяви Кристиан Вигенин в предаването "Неделя 150" по БНР.

Времето за диалог и търсене на съгласие около реформите, за които сме се събрали не е изтекло. Колегите от "Продължаваме промяната" трябва добре да преценяват подхода и действията си, защото вчера-днес започват много да ми приличат на "Има такъв народ" от миналото лято, когато някак си ИТН се обиди, че не са му подкрепили правителството, предизвика изборите и ги виждаме къде са сега.

Ако президентът даде третия мандат на "Демократичната България" или БСП, от ИТН са готови да седнат на масата на преговорите.

Ако дойде при ИТН ще направим всичко възможно в тази ситуация да съумеем да съставим правителство, за да може обществото да се успокои, тъй като има много кризи за решаване и е хубаво да имаме конкретна програма за конкретен срок от време. Ще разговаряме както с БСП, така с ДБ, така и с ПП въпреки техните двама лидери. Имам усещането, тъй като ги познавам повечето колеги в НС - те са диалогични, има много свестни хора сред тях, каза в "Говори сега" Станислав Балабанов, депутат от ПГ на "Има такъв народ".

Балабанов, ИТН: Ако получим третия мандат, ще разговаряме с БСП, ДБ и ПП, въпреки двамата им лидери

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС определи като шега думите на Бойко Борисов, че би дал трима депутати, които да гласуват за кабинет на "Продължаваме промяната", ако такъв беше внесен.

В нашата парламентарна група няма нито един, не двама или трима, които биха подкрепили правителство с Кирил Петков или Асен Василев. За нас най-важно е да има предсрочни избори. Тогава когато и който спечели обществено доверие, той ще има възможност да управлява и тогава ще посочва своите партньори. Твърде дълго се чертаха разделителни ивици, червени линии. Всеки трябва да преосмисли тонът за дебат, всеки трябва да има уважението към политическия опонент, каза в "Говори сега" Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ-СДС.

Десислава Атанасова, ГЕРБ: Борисов по-скоро се пошегува, че ще дадем трима депутати на "Продължаваме промяната"

А дали ще има избори или правителство с третия мандат, след като ГЕРБ са категорични, че ще върнат втория - предстои да разберем.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Боб Юнгелс спечели деветия етап на Тур дьо Франс
Боб Юнгелс спечели деветия етап на Тур дьо Франс
Апелативният прокурор на Варна е четвъртият в квотата за ВСС
Апелативният прокурор на Варна е четвъртият в квотата за ВСС