НОВИНИ

Иво Мирчев: Чужди сили са стигнали до върховете на държавата, не визирам президента

bnt avatar logo
от БНТ
08:12, 04.07.2022
Чете се за: 04:50 мин.
У нас
Слушай новината

Българските служби са пробити. В тях има хора, които не работят за България. Това каза в студиото на "Денят започва" депутатът от "Демократична България" Иво Мирчев.

"Руското разузнаване, без значение дали е руското - разузнаване, което не работи за българския интерес, чужди сили са стигнали до върховете на държавата. Има зависими хора във върховете на държавата. Въобще не визирам президента. Хора, от които зависят много неща в страната, са зависими и са били в контакт с тези служби", каза Мирчев.

По думите му ДАНС е най-малко проблемна. Най-проблемни са Държавна агенция "Разузнаване" и Военното разузнаване. Като пример за пробива даде "Капитан Андреево", където е имало сигнали за контрабанда, а службите нищо не правят.

Заяви, че ако ДБ са в управлението, ще настояват за категорична реформа в тези служби.

Прокуратурата в България също не работи за българския интерес, а работи за да обслужва интереса на определена група хора, каза Мирчев. Той ги нарече "хора от подземния свят, които имат определени интереси". Заяви, че няма доверие на прокуратурата и даде пример, че когато даден случай влезе в прокуратурата, се потулва или виновникът се вика и се предупреждава да прави каквото му кажат и "го държат на трупчета, за да не бъде осъден".

"Такива случаи има много - те се превръщат в едни политици зомбита или висши държавници зомбита на ръчно управление от прокуратурата", каза Мирчев.

По думите му няма точен момент да изгониш руски дипломати. Сигнали има години назад. Дали е рано или късно за изгонването, какви доказателства има и кой ще ни ги покаже - важното е, че правителството и Кирил Петков направи нещо, което е трябвало да направят други правителства, каза той.

Според него е обществена тайна, че руските дипломати в голямата част се занимават с разузнавателна дейност и вършат неща, които не са в интерес на България.

"Те бяха изгонени за действия срещу интересите на България, което са стандартни процедури. Не се е случило нещо толкова безпрецедентно", каза Мирчев и напомни, че в ДАНС беше хваната цяла клетка на руското разузнаване.

Депутатът от ДБ призова и за работещи регулатори, като каза, че КЗК също не работи, защото "няколко души там не обслужват националния интерес, а тесни корпоративни интереси". В тази връзка Мирчев уточни, че днес в полунощ хората вече ще могат да видят отстъпката си от 25 стотинки за литър гориво на бензиностанциите.

По отношение на преговорите за нов кабинет каза, че ДБ нямат различия при приоритетите - борбата с инфлацията, еврозоната и Шенген. За геополитическата независимост за България нямат противоречия с БСП. Заяви обаче, че е сложно да седнат заедно с БСП на една маса за преговори за общо управление.

Според него, за да се намали напрежението и да се свърши работа, е добре министрите в проектокабинета на ПП да са експерти, а не ярки политически фигури. За него по-добрият вариант е да се състави правителство още с първия мандат. Смята, че трябва да отпадне практиката от сегашния кабинет - определени партии да поемат конкретни министерства.

"Това според нас е от най-големите недъзи на предното правителство. Ако там имаше големи проблеми, това беше феодализацията на министерствата. Надявам се, да успеем да се споразумеем тази феодализация да отпадне, защото тя показа доста проблеми в работата си", каза Мирчев.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свалете приложението BNT News за Android или iOS и научавайте новините първи!


Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Надежда Нейнски за руските дипломати: Направеното от правителството на ПП беше закъснял, но много важен ход
Надежда Нейнски за руските дипломати: Направеното от правителството на ПП беше закъснял, но много важен ход
Презастроена ли е София?
Презастроена ли е София?