НОВИНИ

Презастроена ли е София?

Софи Цветкова
от Софи Цветкова
07:50, 04.07.2022 (обновена)
Чете се за: 03:42 мин.
У нас
Слушай новината

Абсурдно строителство при метростанция "Дружба".

Разстояние от строежа до самия вход на метрото няма.

Козирката на метрото е почти под едната тераса на строежа.

"Това е недоразумение. Помислено ли е за детска градина, училище, парк, озеленяване", заяви в "Денят започва" Любо Георгиев, председател на Сдружение за градски политики.

По думите му трябва да се инвестира в публична инфраструктура.

Вижте още в прякото включване на Софи Цветкова.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

"Преди презастрояването да излезе наяве като проблем има един документ - Общият устройствен план. Сега виждаме неговите резултати. В рамките на този общински съвет се опитваме да разрешим въпроса за презастрояване и балансиране на функционалния микс от обществени функции и социална инфраструктура, която очевидно липсва и няма кой да я стимулира да се развива" каза в "Денят започва" преподавателят в УАСГ арх. Ивайло Петков - общински съветник и председател на Комисията по устройство на територията, архитектура и жилищна политика в Столичния общински съвет.

По думите му частният интерес е в строителството на жилищни единици, които се продават.

"Стремежът ни е в рамките на този колективен договор - Общ устройствен план, да се направи възможен колективният микс. Това е задача, която работим с колеги от около три години и съвсем скоро ще бъде поставена за дебат в Комисията по архитектура и устройство на територията", отбеляза арх. Ивайло Петков и подчерта, че във всички казуси с презастрояване законността е налице, което сочи, че има нещо нередно в този колективен договор.

Общинският съветник Борис Милчев, член на Комисията по устройство на територията, архитектура и жилищна политика в СОС, припомни, че промяната на Общия устройствен план е сред основните обещания в предизборните кампании. Преди дни обаче столичният кмет Йорданка Фандъкова е съобщила в СОС, че Общият устройствен план няма да се променя в рамките на този мандат. Няма да се разглежда и задание, което означава, че изобщо няма да се обсъждат насоките за неговото изменение, обясни той и допълни:

"Като част от изменението на Общия устройствен план беше прокламирано и ограничаването на презастрояването - тоест оказа се, че в този политически мандат няма да се обсъжда този проблем и явно ще бъде отложен за следващия. На какво се дължи този отказ от едно от обещанията в предизборната кампания госпожа Фандъкова не каза, а ме препрати към главния архитект на Столична община", каза още Борис Милчев.

Според него "липсва и смелост, и ресурс за това изменение".

Вижте още във видеото.

Свалете приложението BNT News за Android или iOS и научавайте новините първи!


Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иво Мирчев: Чужди сили са стигнали до върховете на държавата, не визирам президента
Иво Мирчев: Чужди сили са стигнали до върховете на държавата, не визирам президента
Работодатели и работници блокираха пътя Карлово - Пловдив
Работодатели и работници блокираха пътя Карлово - Пловдив