НОВИНИ

Шофьорските курсове поскъпват с до 300 лева

Софи Цветкова
от Софи Цветкова
10:21, 12.07.2022
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Слушай новината

Цената на шофьорските курсове се вдига със закъснение, това е мнението на Красимир Георгиев - председател на Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България.

"При нас се набляга повече на това да се компенсира увеличаването на разходите на услугата с намаляване на нейното качество."

Увеличението е различно. Фирмите, които са съвестни в отношенията си с държавата и начисляват всички разходи съвестно, при тях увеличението е по-голямо, уточни Георгиев пред БНТ.

"Тези, които не спазват правилата може да си позволят и 800 лева цена за курс, но за да се осигури качествено обучение са необходими около 1200 лева за курс. Но 95% от сектора е сив, който не прави никакви отчисления към държавата. Те могат да си позволяват по-малък процент увеличение. Като добавим, че не дават и всички часове, които са по учебната програма, те наистина са облагодетелствани от сегашната ситуация."

Според Георгиев сивият сектор се стимулира от държавата.

"Както знаем държавата отпусна дотация с 25 стотинки на цената на горивото, само че на почти всички инструктори автомобилите са лични, така те имат право да получават тази дотация от 25 стотинки, която я използват за търговска дейност - обучение на кандидати за водачи на МПС. И така държавата създава условия този сив сектор да се увеличава и конкуренцията да бъде несправедлива и нелоялна. Това се отразява върху качеството на подготовката на бъдещите водачи и това го видяхме миналата седмица и го виждаме всеки ден."

Освен цените на горивата за увеличението роля играе и инфлацията, която води до повишаване на всички разходи - за заплати на инструкторите, счетоводно обслужване, за сервизиране на автомобилите и т.н.

Повишаването на цените не се отразява на броя на желаещите да преминат шофьорски курс, отчитат от Асоциацията за квалификация на автомобилистите.

Още по темата вижте в прякото включване.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мо Фара - олимпийският шампион, станал жертва на трафик на хора, за да работи като роб
Мо Фара - олимпийският шампион, станал жертва на трафик на хора, за да работи като роб
Олимпийският и световен шампион на 400 м няма да бъде в Юджийн
Олимпийският и световен шампион на 400 м няма да бъде в Юджийн