НОВИНИ

Жители на две асеновградски села излизат на протест заради недовършен пътен ремонт

bnt avatar logo
от БНТ
06:56, 13.07.2022
Чете се за: 04:52 мин.
У нас
Слушай новината

До дни жителите на няколко асеновградски села излизат на протест и ще блокират пътя Асеновград – Първомай. Хората настояват да бъде възобновен започналият ремонт на трасето, който спря внезапно преди две седмици.

От Областното пътно управление и фирмата изпълнител обясниха, че стопирането е заради подмяната на водопровода в село Козаново, който се извършва от ВиК. Факт е обаче, че са спрени строителните работи и по републиканския път между Асеновград и Козаново и това затруднява изключително придвижването към 7 населени места в региона.

Този малък трактор е единствената възможност на възрастен жител на село Козаново да прибере болната си съпруга от асеновградската болница.

Десетки, а може би и стотици спукани гуми, повредени автомобили и строшени автомобилни стъкла – това претърпяват хората, на които ежедневно се налага да преминават по главния път за Първомай, където започна цялостен ремонт, но преди две седмици строителните работи прекъснаха.

"Внезапно просто вдигнаха, чекалираха, изгладиха, валираха с валяка пътя, вдигнаха си техниката и заминаха. Само че колите като минават, разрохват този чакъл, камъни хвърчат по стъклата. Има коли със счупени стъкла. Това е гавра с нас", коментира Нели Николова.

Дългоочакваният ремонт на осеяния с дупки републикански път от Асеновград до Първомай започна в средата на месец май и по план трябва да приключи в края на септември. Трасето е с обща дължина от близо 28 километра, но досега са асфалтирани едва 5 километра между селата Поройна и Патриарх Евтимово, а от Асеновград до Патриарх Евтимово има само чакъл. Хората от Козаново са принудени да карат по прах и чакъл, защото обиколният маршрут удължава прекалено пътят им.

"Опитахме се няколко пъти да минаваме обходния път, но вместо 5 км отсечка, която е от Асеновград до Козаново, трябва да пътуваме 15 км обход, което пък ни бърка в джоба буквално, защото двама човека, които ходят на работа всеки ден и се връщат, да минават по 15 км излишни всеки ден това си е сериозен разход за бюджета на семейството", разказва Надежда Паскалева.

Възрастните хора, които не шофират, са принудени да ползват такси, за да посетят лекар или аптека в Асеновград. От Областното пътно управление твърдят, че ремонтът е спрян заради дейностите по поставяне на водопровод.

"Трябва колегите от ВиК да изградят първо мрежата и след това да влезем ние, за да завършим ремонта в самите населени места", уточни Петър Попов, директор на Областно пътно управление – Пловдив.

От ВиК обясниха за БНТ, че до края на седмицата ще приключат работа в Козаново, но предстои полагане на тръби в селата Дълбок извор и Патриарх Евтимово. Графикът за това ще бъде съгласуван с пътната агенция.

По трасето извън тези населени места обаче ВиК не работи и за хората не е ясно защо фирмата изпълнител на рехабилитацията внезапно е изтеглила машините си. Местните са убедени, че спирането е заради липса на финанси. От фирмата обаче отричат и обещават да работят с предимство в Козаново.

"По тези програми ние работим без авансови плащания. След като приключим строителната работа, тя подлежи на сертифициране и след това се заплаща", каза инж. Гинка Маринова от фирмата-изпълнител на ремонта.

В четвъртък жителите на населените места в района ще блокират за час пътя Асеновград – Първомай с надежда работата по трасето да бъде възобновена. Ако едночасовата блокада не даде резултат, хората се заканват да издигнат протестен палатков лагер.

Вижте повече в репортажа

Екип на БНТ-Пловдив

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пулмолог: Най-добре е PCR тестовете да се върнат към личните лекари
Пулмолог: Най-добре е PCR тестовете да се върнат към личните лекари
Започва записването на учениците в гимназиите след първото класиране
Започва записването на учениците в гимназиите след първото класиране