НОВИНИ

Повишена опасност от пожари в дните до събота

bnt avatar logo
от БНТ
22:18, 12.07.2022
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Слушай новината

Все по-високи дневни температури и предимно слънчево време - това ни очаква в близките дни - опасна комбинация по отношение на вероятността за възникване на пожари, която тепърва ще се повишава. В районите в червено на картата за утре и вдругиден опасността е от най-висока степен - екстремална.

През нощта в по-голямата част от страната ще бъде безоблачно, а вятърът временно ще отслабне, но и утре сутринта, както и днес, в някои котловини минималните температури ще са по-ниски от обичайните за сезона, поради акумулираната от последните дни студена въздушна маса.

Ще преобладава слънчево време, след обяд с временни увеличения на облачността, но без съществени валежи. Северозападният вятър отново ще се усили, най-много в Дунавската равнина и западната част от Горнотракийската низина. Максималните температури ще останат без промяна - между 23° и 28°.

По Черноморието също ще преобладава слънчево време. Ще духа умерен вятър с посока от север-северозапад. Максималните темп. ще са около 26 - 28°, температурата на морската вода е 24 - 25°, а вълнението на морето ще бъде слабо.

Предимно слънчево ще бъде и в планините, с повече облаци след обяд, но без съществени валежи. Ще духа умерен, по билата и временно силен северозападен вятър. Максималните температури ще останат без съществена промяна и в курортите ще са от 11 градуса на Алеко, до 21 градуса в Банско.

Не само у нас, но и в повечето райони от Балканите ще бъде слънчево, с повече облаци в Северна Румъния, където ще превали. Ще се задържи по-хладно от обичайното.

Тъкмо обратното ще бъде на Пиренейския полуостров и във Франция - максималната температура в Мадрид ще бъде около 41°. В източната половина от континента, а също и на Скандинавския полуостров, ще бъде облачно, с локални краткотрайни валежи и гръмотевици.

У нас в дните до събота включително ще остане предимно слънчево, а максималните температури постепенно ще се повишават и отново в много райони ще надхвърлят 30°. В неделя, по преминаването на студен атмосферен фронт, на места ще превали и прегърми, вятърът ще се ориентира от северозапад, отново ще се усили и слабо ще захладнее.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В "Референдум": Ще се промени ли нещо в правораздаването след катастрофата на "Черни връх"
В "Референдум": Ще се промени ли нещо в правораздаването след катастрофата на "Черни връх"
Музикантите от Айрън Мейдън играха контрола на Герена
Музикантите от Айрън Мейдън играха контрола на Герена